Ugrás a tartalomhoz

„Szemléletváltás történik” – a közösségi kertek szerepe a fenntartható élelmiszerfogyasztásban

  • Metaadatok
Tartalom: https://unipub.lib.uni-corvinus.hu/11704/
Archívum: Corvinus Kutatások
Gyűjtemény: Status = Published
Subject = Environmental economics
Subject = Food economy
Subject = Ecology
Subject = Food science
Type = Article
Cím:
„Szemléletváltás történik” – a közösségi kertek szerepe a fenntartható élelmiszerfogyasztásban
Létrehozó:
Bujáky, Eszter
Csutora, Mária
Kiadó:
HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Regionális Kutatások Intézete
Dátum:
2025
Téma:
Food science
Food economy
Ecology
Environmental economics
Tartalmi leírás:
A városi életmód térnyerésével és az egyre növekvő urbanizációval társadalmunk nagy része folyamatosan távolodik a hagyományos élelmiszertermeléstől. Ez különösen igaz a fejlett országokra, ahol az ennek köszönhetően kialakult fenntarthatatlan élelmiszerfogyasztási szokások hatalmas környezeti terhelést jelentenek. A közösségi kertek lehetőséget biztosítanak a városi lakosság számára az élelmiszertermelésben való részvételre. A részvétel által passzív fogyasztókból ismét aktív részesei lehetnek az élelmiszerrendszereknek, ami a fogyasztói magatartást és szokásokat befolyásolja. A tanulmány a közösségi kertben való részvétel magatartásformáló és edukációs hatását vizsgálja a fenntartható élelmiszerfogyasztási szokások kialakításában. A kérdőíves felmérés a közösségi kertekbe belépők motivációit valamint szokásainak megváltozását vizsgálta. A kérdőíves felmérésre 105 érvényes válasz érkezett, amelyeket exploratív faktoranalízissel és egyszerű statisztikai módszerekkel dolgoztunk fel.Az élelmiszerfogyasztási szokások változásában fennálló belső kapcsolatok azonosítására használt faktoranalízis alapján négy magatartástípus változás azonosítható: tudatosabb élelmiszerfogyasztás, helyi termékek preferálása, egészségesebb étkezés és élelmiszerhulladékok újrahasznosítása. A részvételnek köszönhetően a tagok új ismereteket szereznek a zöldségek és gyümölcsök szezonalitásáról, jobban megbecsülik a befektetett energiát és a gazdálkodók munkáját. A kerttagság tehát közelebb hozza a városi lakosságot az élelmiszertermeléshez és a természethez, aminek következtében a résztvevők fenntartható fogyasztási szokásokat vesznek fel. A közösségi kertek így fontos szerepet töltenek be a városi térben. Kikapcsolódásra alkalmas helyszínt biztosítanak a lakosságnak, ahol társaságban, egymástól tanulva a természetben tölthetik szabadidejüket.Az élelmiszertermelésben való részvétel szemléletformáló hatásának köszönhetően a tagok gondolkodásmódja nem csak elméleti szinten változik meg, hanem a gyakorlatban a fogyasztási szokásaik is fenntarthatóbb irányba változnak.
Nyelv:
magyar
magyar
Típus:
Article
PeerReviewed
Formátum:
application/pdf
Azonosító:
Bujáky, Eszter ORCID: https://orcid.org/0009-0002-1798-0036 <https://orcid.org/0009-0002-1798-0036> and Csutora, Mária ORCID: https://orcid.org/0000-0002-0749-3923 <https://orcid.org/0000-0002-0749-3923> (2025) „Szemléletváltás történik” – a közösségi kertek szerepe a fenntartható élelmiszerfogyasztásban. Tér és Társadalom, 39 (2). pp. 71-94. DOI 10.17649/TET.39.2.3590
Kapcsolat:
10.17649/TET.39.2.3590