Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
![]() |
A klímaváltozás gazdasági hatásai a hazai agrár- és élelmiszeripari vállalatokra = The economic impacts of climate change on the agricultural and food industry enterprises in Hungary |
Tartalom: | https://real.mtak.hu/222646/ |
---|---|
Archívum: | REAL |
Gyűjtemény: |
Status = Published
Subject = S Agriculture / mezőgazdaság: S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában Type = Article Subject = T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok: TD Environmental technology. Sanitary engineering / környezetvédelem, hulladékkezelés, egészségügyi mérnöki technika (ivóvízellátási és szennyvízkezelési technika): TD169-TD171.8 Protection of environment / környezetvédelem |
Cím: |
A klímaváltozás gazdasági hatásai a hazai agrár- és élelmiszeripari vállalatokra = The economic impacts of climate change on the agricultural and food industry enterprises in Hungary
|
Létrehozó: |
Bozóki, Boglárka
Péntek, Marianna
Prihoda, Emese
Vértesy, László
Szente, Viktória
|
Dátum: |
2025
|
Téma: |
S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
TD169-TD171.8 Protection of environment / környezetvédelem
|
Tartalmi leírás: |
A klímaváltozás agrártermelésre gyakorolt hatásai nem csupán társadalmi és környezeti szinten, de gazdasági szempontból is meghatározók, hiszen a klímaváltozás következményei – már rövid távon is – érzékelhetőek, különösen érzékenyen érintik a fizikai kockázatoknak erősen kitett agrár- és élelmiszeripari vállalkozásokat. A klímaváltozás tendenciái jól láthatóak, azok mértéke azonban nagyban függ a kibocsátások mértékétől, ezért az agrár- és élelmiszeripari vállalatok klímaváltozásra történő hatékony felkészülése és alkalmazkodása stratégiai fontosságúnak tekinthető. Kutatásunk rávilágít arra, hogy a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatok döntéshozói alapvetően tisztában vannak a klímaváltozás által előidézett kihívásokkal és kockázatokkal, azonban az alkalmazkodás mértéke, illetve annak megvalósítása terén még számos hiányosság fedezhető fel. A klímatudatos tervezés jelenléte pozitív és előremutató, azonban a főbb gazdasági szereplők felkészültsége legtöbbször nem elegendő. A vizsgálat eredményei alapján elmondható, hogy a hazai agráripari vállalkozások jelentős része nehezen kezeli a váratlan akadályokat, amely részben az adaptációhoz szükséges információk hiányára vezethető vissza. A digitális megoldások és zöldtechnológiák alkalmazása még nem terjedt el Magyarországon annak ellenére sem, hogy azok a fenntarthatósággal összefüggésbe hozható célkitűzések mellett hozzájárulhatnak a termelékenység és a reziliencia növeléséhez is. A kisebb gazdálkodók, egyéni vállalkozók körében különösen alacsony a cselekvési hajlandóság, mindez a források szűkösségével és a szakpolitikai támogatás hiányával magyarázható. A helyzet tehát aggasztó, hiszen azok az agrár- és élelmiszeripari vállalkozások, amelyek nem készülnek fel megfelelő időben és módon a klímaváltozás okozta kihívásokra, komoly versenyhátrányba kerülhetnek – különösen a nemzetközi piacokon. | Our research highlights that decision-makers in Hungary’s agricultural and food industry
enterprises are generally aware of the challenges and risks posed by climate change. However,
significant shortcomings remain in the degree of adaptation and its implementation. While climateconscious thinking demonstrates progress, the preparedness and responsiveness of economic
actors often fail to keep pace with the rapid impacts of climate change. The data reveals that a
substantial portion of Hungarian companies struggle to manage unexpected obstacles, partly
due to a lack of information necessary for adaptation. The adoption of digital solutions, circular
and green technologies is still in its low rate, despite their potential to enhance productivity and
resilience. Among smaller farmers and individual entrepreneurs, willingness to act remains
notably low, primarily due to limited resources and deficient policy support. Nevertheless, positive
trends are emerging, including an openness to alternative energy sources and an interest in
exploring new markets. However, cooperative willingness, especially regarding shared resource
usage, remains inadequate. Agricultural and food industry enterprises that fail to prepare for the
challenges of climate change risk facing significant competitive disadvantages, particularly in
international markets. Based on our recommendations, it is crucial to expand governmental and
EU support programs that promote climate-conscious farming. These could include investments
supporting sustainable tillage practices, drought-resistant crop varieties, and precision
technologies. Additionally, improving access to communal tools and financial opportunities could
further strengthen adaptive capacity. Repeating this research over the long term, complemented
by qualitative analyses, could refine sectoral strategies and advance awareness of climate changerelated issues. Striking a balance between sustainability efforts and improving competitiveness
remains a critical task for all stakeholders in the agricultural sector.
|
Nyelv: |
magyar
|
Típus: |
Article
PeerReviewed
info:eu-repo/semantics/article
|
Formátum: |
text
|
Azonosító: |
Bozóki, Boglárka and Péntek, Marianna and Prihoda, Emese and Vértesy, László and Szente, Viktória (2025) A klímaváltozás gazdasági hatásai a hazai agrár- és élelmiszeripari vállalatokra = The economic impacts of climate change on the agricultural and food industry enterprises in Hungary. GAZDÁLKODÁS, 69 (4). pp. 319-337. ISSN 0046-5518
|
Kapcsolat: |
MTMT:36297007 10.53079/GAZDALKODAS.69.4.t.pp_319-337
|