Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
A lombtrágyázás hatása a káposztarepce (Brassica Napus L.) antioxidáns státuszára |
Tartalom: | https://real.mtak.hu/196054/ |
---|---|
Archívum: | REAL |
Gyűjtemény: |
Status = Published
Subject = S Agriculture / mezőgazdaság: SB Plant culture / növénytermesztés Type = Article Subject = T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok: TX Home economics / háztartástan: TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
Cím: |
A lombtrágyázás hatása a káposztarepce (Brassica Napus L.) antioxidáns státuszára
|
Létrehozó: |
Szakál, Tamás
Péntek, Attila
Vasas, Dávid
Stefanovitsné Bányai, Éva
Varga, Zoltán
Kalocsai, Renátó
|
Dátum: |
2023
|
Téma: |
SB Plant culture / növénytermesztés
TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány
|
Tartalmi leírás: |
A káposztarepce (Brassica napus L.) sokoldalú felhasználása miatt kiemelkedő szerepet játszik a mezőgazdasági termesztésben. DK Exstrom repcehibridddel végzett lombtrágyázási kísérlet beállítására Regölyben került sor, 1 ha-os parcellákon, sávos elhelyezésben, a kezeléseket a virágzás kezdeti állapotában végeztük. A lombtrágyaként alkalmazott kezelések az adott elemre számítva a következők voltak: Ca=3kg/ha (CaCO3); Zn=1kg/ha (ZnCO3); Zn+Ca=1kg/ha+3kg/ha (ZnCO3 + CaCO3); C-komplex (réz+cink komplex)=0,5 kg/ha réz és 0,8 kg/ha cinktartalommal. A betakarítást hozam térképpel ellátott kombájnnal végeztük. A magvak metanolos kivonatából spektrofotometriás úton az összes polifenoltartalmat (TPC) és az antioxidáns/redukáló kapacitást (FRAP) határoztuk meg. A kontrollhoz viszonyítva mindegyik kezelés növekedést eredményezett az összes polifenoltartalomban és az antioxidáns kapacitásban is. A legjobb eredményeket a C-komplex-el (réz+cink komplex) értük el.
|
Nyelv: |
magyar
|
Típus: |
Article
PeerReviewed
info:eu-repo/semantics/article
|
Formátum: |
text
|
Azonosító: |
Szakál, Tamás and Péntek, Attila and Vasas, Dávid and Stefanovitsné Bányai, Éva and Varga, Zoltán and Kalocsai, Renátó (2023) A lombtrágyázás hatása a káposztarepce (Brassica Napus L.) antioxidáns státuszára. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 69 (4). pp. 4566-4573. ISSN 0422-9576
|
Kapcsolat: |
MTMT:34730181 10.52091/EVIK-2023/4-4
|
Létrehozó: |
cc_by
|