Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
|
|
A flexitáriánus, vegetáriánus és vegán étrendek összehasonlító elemzése |
| Tartalom: | https://real.mtak.hu/196033/ |
|---|---|
| Archívum: | REAL |
| Gyűjtemény: |
Status = Published
Type = Article Subject = R Medicine / orvostudomány: RM Therapeutics. Pharmacology / terápia, gyógyszertan: RM215-RM216 Nutrition, Dietetics / Táplálkozás, dietetika Subject = T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok: TX Home economics / háztartástan: TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
| Cím: |
A flexitáriánus, vegetáriánus és vegán étrendek összehasonlító elemzése
|
| Létrehozó: |
Molnár, Judit
Vasas, Dávid
Mukhtar, Ahmed
|
| Dátum: |
2023
|
| Téma: |
RM215-RM216 Nutrition, Dietetics / Táplálkozás, dietetika
TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány
|
| Tartalmi leírás: |
Háttérinformáció: Az egészség megőrzésének egyik legfontosabb eleme az egészséges táplálkozás. Egyes étrendek, mint a flexitáriánus, vegetáriánus és vegán táplálkozási trendek társíthatók az egészséges életmóddal, melynek köszönhetően napjainkban egyre népszerűbbé váltak.Cél: Kéziratunk megírásának célja az, hogy áttekintést adjon a flexitáriánus, vegetáriánus és vegán étrendek jellemzőiről, a kritikai elemzésnek alávetett és összehasonlított szakirodalmak segítségével. Módszerek: A cikk anyagához a Google Scholar, Medline, PubMed és Science Direct adatbázisokban elektronikus keresést végeztünk. A kéziratunk összefoglalja a flexitáriánus, vegetáriánus és vegán étrendekről gyűjtött cikkek információit, továbbá keresi a táplálkozási irányzatok összefüggéseit is. Eredmények: A vegán (100%-ban növényi alapú étrend), vegetáriánus (növényi eredetű termékekben gazdag étrend) és flexitáriánus (növényi alapú, de a minőségi állati eredetű termék (pl.: hús) fogyasztást előnyben részesítő étrend) táplálkozási irányzatok kerültek az eredmények középpontjába.Következtetés: A flexitáriánus, vegetáriánus és vegán étrendek a táplálkozási ajánlások betartásával hozzájárulnak az egészséges életmódhoz és a fenntartható mezőgazdasághoz. A diéták közös alapja a természeti értékek megbecsülése és az egészség megőrzése.
|
| Nyelv: |
magyar
|
| Típus: |
Article
PeerReviewed
info:eu-repo/semantics/article
|
| Formátum: |
text
|
| Azonosító: |
Molnár, Judit and Vasas, Dávid and Mukhtar, Ahmed (2023) A flexitáriánus, vegetáriánus és vegán étrendek összehasonlító elemzése. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 69 (1). pp. 4374-4381. ISSN 0422-9576
|
| Kapcsolat: |
MTMT:33755010 10.52091/EVIK-2023/1-4-HUN
|
| Létrehozó: |
cc_by
|