Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
![]() |
A növényi alapú hús helyettesítő élelmiszerek szakmailag elfogadható megnevezése : Felmérés magyar élelmiszer-tudományi, -technológiai és táplálkozástudományi szakemberek körében |
Tartalom: | https://real.mtak.hu/196007/ |
---|---|
Archívum: | REAL |
Gyűjtemény: |
Status = Published
Type = Article Subject = R Medicine / orvostudomány: RM Therapeutics. Pharmacology / terápia, gyógyszertan: RM215-RM216 Nutrition, Dietetics / Táplálkozás, dietetika Subject = T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok: TX Home economics / háztartástan: TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
Cím: |
A növényi alapú hús helyettesítő élelmiszerek szakmailag elfogadható megnevezése : Felmérés magyar élelmiszer-tudományi, -technológiai és táplálkozástudományi szakemberek körében
|
Létrehozó: |
Bánáti, Diána
Gyimes, Ernő
|
Dátum: |
2022
|
Téma: |
RM215-RM216 Nutrition, Dietetics / Táplálkozás, dietetika
TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány
|
Tartalmi leírás: |
A szakirodalomban „plant-based meat alternatives” vagy „meat analogues” névvel illetett, kizárólag növényi alapanyagokból készített, húskészítményekre hasonlító élelmiszerek szakmailag leginkább megfelelő, objektív és szélesebb körben is felhasználható megnevezését kerestük, hozzájárulva a fogyasztók korrekt tájékoztatásához. Olyan kifejezéseket szükséges használni, amelyek nem megtévesztőek, objektívek és informatívak, ugyanakkor könnyen érthetőek. Személyes kérdőíves megkérdezés formájában 58 magyar anyanyelvű, élelmiszer-tudományi, élelmiszer-technológiai, táplálkozástudományi szakember véleményét kértük ki, hogy megtaláljuk a termékcsoportra vonatkozó, konszenzuson alapuló, szakmailag leginkább elfogadott magyar kifejezéseket. Felmérésünk eredményei alapján a (hús) „helyettesítő” és „pótló” kifejezések használatát javasoljuk, szemben a (hús) „jellegű”, „analóg”, „alternatív” és „imitátum” megnevezésekkel, amelyeket általános elutasítottság övezett. A „növényi” jelzős szerkezet, általánosságban elfogadottabb, mint a „zöldség” jelzős szerkezet.
|
Nyelv: |
magyar
|
Típus: |
Article
PeerReviewed
info:eu-repo/semantics/article
|
Formátum: |
text
|
Azonosító: |
Bánáti, Diána and Gyimes, Ernő (2022) A növényi alapú hús helyettesítő élelmiszerek szakmailag elfogadható megnevezése : Felmérés magyar élelmiszer-tudományi, -technológiai és táplálkozástudományi szakemberek körében. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 68 (4). pp. 4263-4271. ISSN 0422-9576
|
Kapcsolat: |
MTMT:34885237 10.52091/EVIK-2022/4-9-HUN
|
Létrehozó: |
cc_by
|