Ugrás a tartalomhoz

A növényi alapú hús helyettesítő élelmiszerek szakmailag elfogadható megnevezése : Felmérés magyar élelmiszer-tudományi, -technológiai és táplálkozástudományi szakemberek körében

  • Metaadatok
Tartalom: https://real.mtak.hu/196007/
Archívum: REAL
Gyűjtemény: Status = Published
Type = Article
Subject = R Medicine / orvostudomány: RM Therapeutics. Pharmacology / terápia, gyógyszertan: RM215-RM216 Nutrition, Dietetics / Táplálkozás, dietetika
Subject = T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok: TX Home economics / háztartástan: TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány
Cím:
A növényi alapú hús helyettesítő élelmiszerek szakmailag elfogadható megnevezése : Felmérés magyar élelmiszer-tudományi, -technológiai és táplálkozástudományi szakemberek körében
Létrehozó:
Bánáti, Diána
Gyimes, Ernő
Dátum:
2022
Téma:
RM215-RM216 Nutrition, Dietetics / Táplálkozás, dietetika
TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány
Tartalmi leírás:
A szakirodalomban „plant-based meat alternatives” vagy „meat analogues” névvel illetett, kizárólag növényi alapanyagokból készített, húskészítményekre hasonlító élelmiszerek szakmailag leginkább megfelelő, objektív és szélesebb körben is felhasználható megnevezését kerestük, hozzájárulva a fogyasztók korrekt tájékoztatásához. Olyan kifejezéseket szükséges használni, amelyek nem megtévesztőek, objektívek és informatívak, ugyanakkor könnyen érthetőek. Személyes kérdőíves megkérdezés formájában 58 magyar anyanyelvű, élelmiszer-tudományi, élelmiszer-technológiai, táplálkozástudományi szakember véleményét kértük ki, hogy megtaláljuk a termékcsoportra vonatkozó, konszenzuson alapuló, szakmailag leginkább elfogadott magyar kifejezéseket. Felmérésünk eredményei alapján a (hús) „helyettesítő” és „pótló” kifejezések használatát javasoljuk, szemben a (hús) „jellegű”, „analóg”, „alternatív” és „imitátum” megnevezésekkel, amelyeket általános elutasítottság övezett. A „növényi” jelzős szerkezet, általánosságban elfogadottabb, mint a „zöldség” jelzős szerkezet.
Nyelv:
magyar
Típus:
Article
PeerReviewed
info:eu-repo/semantics/article
Formátum:
text
Azonosító:
Bánáti, Diána and Gyimes, Ernő (2022) A növényi alapú hús helyettesítő élelmiszerek szakmailag elfogadható megnevezése : Felmérés magyar élelmiszer-tudományi, -technológiai és táplálkozástudományi szakemberek körében. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 68 (4). pp. 4263-4271. ISSN 0422-9576
Kapcsolat:
MTMT:34885237 10.52091/EVIK-2022/4-9-HUN
Létrehozó:
cc_by