Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
|
|
A feniltiokarbamid érzékenység összefüggései a testösszetétellel, valamint a kávé- és teafogyasztással |
| Tartalom: | https://real.mtak.hu/195840/ |
|---|---|
| Archívum: | REAL |
| Gyűjtemény: |
Status = Published
Type = Article Subject = R Medicine / orvostudomány: RM Therapeutics. Pharmacology / terápia, gyógyszertan: RM215-RM216 Nutrition, Dietetics / Táplálkozás, dietetika Subject = T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok: TX Home economics / háztartástan: TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
| Cím: |
A feniltiokarbamid érzékenység összefüggései a testösszetétellel, valamint a kávé- és teafogyasztással
|
| Létrehozó: |
Biró, Barbara
Koren, Dániel
Lichthammer, Adrienn
Veresné Bálint, Márta
Gere, Attila
Kókai, Zoltán
|
| Dátum: |
2022
|
| Téma: |
RM215-RM216 Nutrition, Dietetics / Táplálkozás, dietetika
TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány
|
| Tartalmi leírás: |
A TAS2R38 keserű íz érzékeléséért felelős receptor-gén polimorfizmusai bimodális receptor választ váltanak ki a populációban a feniltiokarbamid, illetve a 6-n-propiltiouracil érzékelése során. A feniltiokarbamiddal és a 6-n-propiltiouracillal szembeni érzékenység genetikai eltérései irodalmi adatok alapján befolyásolhatják a testösszetételt, az élelmiszer preferenciákat és az élelmiszerek fogyasztási gyakoriságát. Hazánkban eddig ezeknek a faktoroknak az együttes vizsgálatával kapcsolatban még nem született publikáció. Jelen kutatás célja összefüggések keresése a feniltiokarbamid taster státusz és a testösszetétel, valamint a különböző keserű ízű élelmiszerek fogyasztási gyakorisága között. A vizsgálat során elvégeztük a résztvevők taster státusz felmérését (n = 170), bioelektromos impedancia alapú testösszetétel-meghatározását (n = 96). A résztvevők ezen túlmenően kitöltöttek egy keserű élelmiszerekre vonatkozó fogyasztási gyakorisági kérdőívet (n = 170). Az adatelemzéshez leíró statisztikai módszereket, kereszttábla-elemzést, többszörös korrespondencia-analízist (Multiple Correspondence Analysis), valamint Mann-Whitney próbát használtunk, 5%-os szignifikanciaszinten. A taster és non-taster kategóriák arányai megegyeznek a nemzetközi szakirodalom-ban közölt adatokkal (rendre 70%/30%). A taster státusz és a többi vizsgált paraméter között nem adódott szignifikáns összefüggés, azonban a többszörös korrespondencia analízis alapján a nemzetközi szakirodalommal egybevágó tendenciák figyelhetők meg. A nemek és a testösszetétel, valamint az élelmiszerpreferenciák egyes változói között szignifikáns összefüggés mutatható ki. A szakirodalmi adatok, és saját eredményeink alapján nem zárható ki, hogy összefüggés áll fenn a genotípus és a testösszetétel, valamint az élelmiszerválasztás között. További, nagymintás, reprezentatív kutatások eredményei szükségesek a feltételezések igazolásához.
|
| Nyelv: |
magyar
|
| Típus: |
Article
PeerReviewed
info:eu-repo/semantics/article
|
| Formátum: |
text
|
| Azonosító: |
Biró, Barbara and Koren, Dániel and Lichthammer, Adrienn and Veresné Bálint, Márta and Gere, Attila and Kókai, Zoltán (2022) A feniltiokarbamid érzékenység összefüggései a testösszetétellel, valamint a kávé- és teafogyasztással. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 68 (2). pp. 3844-3854. ISSN 0422-9576
|
| Kapcsolat: |
MTMT:33090627 10.52091/EVIK-2022/2-1-HUN
|
| Létrehozó: |
cc_by
|