Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
A magyar fogyasztók krónikus aflatoxin M1 expozíciója |
Tartalom: | https://real.mtak.hu/195654/ |
---|---|
Archívum: | REAL |
Gyűjtemény: |
Status = Published
Subject = R Medicine / orvostudomány: R1 Medicine (General) / orvostudomány általában Type = Article Subject = T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok: TX Home economics / háztartástan: TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
Cím: |
A magyar fogyasztók krónikus aflatoxin M1 expozíciója
|
Létrehozó: |
Kerekes, Kata
Csorba, Szilveszter
Ambrus, Árpád
|
Dátum: |
2021
|
Téma: |
R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány
|
Tartalmi leírás: |
A takarmányok mikotoxin szennyezettsége megjelenik az élelmiszerláncban. Az aflatoxinok az állatok szervezetében metabolizálódnak és metabolitjuk, az aflatoxin M1 (AFM1) – amely az aflatoxin B1-hez (AFB1) hasonlóan, de annál tízszer kisebb mértékben genotoxikus és rákkeltő – megjelenik a tejben, a májban, valamint a tojásban is. Ezek közül a legjelentősebb élelmiszerbiztonsági kockázatot a tej AFM1 szennyezése jelenti. Cikkünkben bemutatjuk a magyar fogyasztók tej és tejtermékek AFM1 szennyezése alapján determinisztikus módszerrel számított expozícióbecslését. Az eredmények azt jelzik, hogy a három évnél fiatalabb gyerme-kek kitettsége egyértelműen egészségügyi kockázatot jelent, a 3-6 éves korcsoport expozíciója pedig határeset. Az idősebb korcsoportok ng/testtömeg kg-ban kifejezett expozíciója a növekvő testtömeg következtében közvetlen egészségügyi kockázatot nem jelent. Hangsúlyozzuk azonban, hogy a rákkeltő vegyületek jelenlétét minden korcsoportban a lehető legalacsonyabb szinten kell tartani. Ennek érdekében a tej üzemi ellenőrzésének rendeleti módosítását javasoljuk.
|
Nyelv: |
magyar
|
Típus: |
Article
PeerReviewed
info:eu-repo/semantics/article
|
Formátum: |
text
|
Azonosító: |
Kerekes, Kata and Csorba, Szilveszter and Ambrus, Árpád (2021) A magyar fogyasztók krónikus aflatoxin M1 expozíciója. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (2). pp. 3383-3401. ISSN 0422-9576
|
Kapcsolat: |
MTMT:32109393 10.52091/EVIK-2021/2-2-HUN
|
Létrehozó: |
cc_by
|