Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
|
|
A hús és ezen belül a baromfihús fogyasztását és vásárlását befolyásoló főbb tényezők felmérése |
| Tartalom: | https://real.mtak.hu/193385/ |
|---|---|
| Archívum: | REAL |
| Gyűjtemény: |
Status = Published
Subject = S Agriculture / mezőgazdaság: SF Animal culture / állattenyésztés Type = Article Subject = T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok: TX Home economics / háztartástan: TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
| Cím: |
A hús és ezen belül a baromfihús fogyasztását és vásárlását befolyásoló főbb tényezők felmérése
|
| Létrehozó: |
Szalai, Klaudia
Fehér, Helga
Tempfli, Károly
|
| Dátum: |
2023
|
| Téma: |
SF Animal culture / állattenyésztés
TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány
|
| Tartalmi leírás: |
Az elmúlt évtizedekben az egy főre eső húsfogyasztás jelentős mértékben növekedett a világon. Ez a tendencia a sertés- és különösen a baromfihús fogyasztását illetően szembetűnő. A húsfogyasztást a gazdasági fejlettség mellett számos egyéb körülmény befolyásolja. A demográfiai tényezőkön, a munkaerő piaci változásokon kívül az egyén személyisége, az egészség- és környezettudatossága is nagymértékben befolyásolja étkezési szokásainkat. Vizsgálatunkat 2021 februárjában végeztük, a Dunántúl északi területein. Online kérdőív (n=240) segítségével mértük fel a lakosok körében a hús- és baromfihús fogyasztási és vásárlási szokásaikat[VJ1]. Eredményeinkből kitűnik, hogy a húsfogyasztást a nem (a nők arányaiban több baromfihúst fogyasztottak), a lakóhely[VJ2] típusa (a községben élők összességében több húst ettek), a jövedelem (a magasabb jövedelemmel rendelkezők több húst és baromfihúst fogyasztottak) egyaránt befolyásolja. A baromfihús népszerűsége a demográfiai tényezőktől függetlenül töretlen. A csirkehúst szinte mindenki kedveli, ellenben a többi baromfifaj húsának népszerűsége változó. A válaszadók húst- és baromfihúst hetente, vagy gyakrabban, mint hetente vásárolnak. A felmérésbe vont személyek vásárlásnál előnyben részesítik a nagyobb üzleteket és a hentesüzleteket. Az áru frissessége, minősége mellett fontos tényező az ár, illetve a származás. A fogyasztók a friss árut részesítik előnyben a fagyasztott termékekkel szemben. A válaszok alapján a baromfihús népszerűségét a gyors elkészítésének is köszönheti
|
| Nyelv: |
magyar
|
| Típus: |
Article
PeerReviewed
info:eu-repo/semantics/article
|
| Formátum: |
text
|
| Azonosító: |
Szalai, Klaudia and Fehér, Helga and Tempfli, Károly (2023) A hús és ezen belül a baromfihús fogyasztását és vásárlását befolyásoló főbb tényezők felmérése. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 64 (2). pp. 31-50. ISSN 1416-647X
|
| Kapcsolat: |
MTMT:34550907
|