Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
![]() |
A magyar élelmiszeripari vállalkozások pénzügyi helyzetének fenntarthatósági szempontú vizsgálata 2017 és 2021 között |
Tartalom: | https://real.mtak.hu/193384/ |
---|---|
Archívum: | REAL |
Gyűjtemény: |
Status = Published
Subject = H Social Sciences / társadalomtudományok: HB Economic Theory / közgazdaságtudomány Type = Article Subject = T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok: TX Home economics / háztartástan: TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
Cím: |
A magyar élelmiszeripari vállalkozások pénzügyi helyzetének fenntarthatósági szempontú vizsgálata 2017 és 2021 között
|
Létrehozó: |
Hegyi, Judit
Troján, Szabolcs
Kacz, Károly
Miklósné Varga, Anita
Szalka, Éva
|
Dátum: |
2023
|
Téma: |
HB Economic Theory / közgazdaságtudomány
TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány
|
Tartalmi leírás: |
Tanulmányunkban a magyar élelmiszeripar ágazati mintájának gazdasági és pénzügyi teljesítményét vizsgáltuk 2017 és 2021 között, különös tekintettel a fenntartható fejlődési ütemre. A magyar élelmiszer-feldolgozó vállalkozások száma a vizsgált időszakban fokozatosan csökkent, a vállalkozás méret- és forma, valamint a foglalkoztatotti szerkezet alapján, illetve a szakágazatokon belül is koncentrációs folyamatok tapasztalhatók. Az árbevétel és a ráfordítások folyó áron lineáris növekedést mutatnak, a különböző eredménykategóriákban is emelkedést látunk. A vagyoni szerkezet stabil, a jövedelmezőség javul. Az ágazatban a vállalatok száma és a foglalkoztatás az elmúlt években folyamatosan csökkent, ugyanakkor a hatékonyság növekszik, a teljes ágazati árbevétel megközelíti az 5 ezer milliárd HUF-ot. Az élelmiszeripar nyereségének növekedése figyelemre méltó az összes nemzetgazdasági ág tekintetében is. A gazdasági környezet változásából adódó negatív hatásokhoz az ágazat jól alkalmazkodik. A vizsgálatok eredményei segítik a vállalati vezetők tervezési munkáját, a növekedési ráták, különösen a fenntartható növekedési ráta alakulásának figyelembevételével.
|
Nyelv: |
magyar
|
Típus: |
Article
PeerReviewed
info:eu-repo/semantics/article
|
Formátum: |
text
|
Azonosító: |
Hegyi, Judit and Troján, Szabolcs and Kacz, Károly and Miklósné Varga, Anita and Szalka, Éva (2023) A magyar élelmiszeripari vállalkozások pénzügyi helyzetének fenntarthatósági szempontú vizsgálata 2017 és 2021 között. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 64 (2). pp. 93-119. ISSN 1416-647X
|
Kapcsolat: |
MTMT:34550886
|