Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
![]() |
A fenntarthatóságot szolgáló üzleti gyakorlatok fogyasztói elfogadása a COVID idején – Egy egyetemista minta tapasztalatai = Consumer acceptance of business practices for sustainability in the time of COVID |
Tartalom: | https://real.mtak.hu/188508/ |
---|---|
Archívum: | REAL |
Gyűjtemény: |
Status = Published
Subject = H Social Sciences / társadalomtudományok: HB Economic Theory / közgazdaságtudomány Subject = H Social Sciences / társadalomtudományok: HB Economic Theory / közgazdaságtudomány: HB3 Economic systems / gazdasági rendszerek Type = Article |
Cím: |
A fenntarthatóságot szolgáló üzleti gyakorlatok fogyasztói elfogadása a COVID idején – Egy egyetemista minta tapasztalatai = Consumer acceptance of business practices for sustainability in the time of COVID
|
Létrehozó: |
Csutora, Mária
Szigeti, Cecília
Harangozó, Gábor
|
Dátum: |
2024
|
Téma: |
HB Economic Theory / közgazdaságtudomány
HB3 Economic systems / gazdasági rendszerek
|
Tartalmi leírás: |
A COVID-19 járványhoz kapcsolódó korlátozások jelentős hatást gyakoroltak a fenntarthatóságra fókuszáló üzleti gyakorlatok elterjedésére. A tanulmány célja kettős: egyrészt feltárni, hogyan változott a fenntartható üzleti gyakorlatok fogyasztói elfogadása a járvány hatására, másrészt megvizsgálni, várható-e visszarendeződés a járvány elültével, azaz tetten érhető-e részleges vagy teljes visszapattanó hatás. A szerzők egy 622 fős minta alapján leíró statisztikák, illetve faktor- és klaszterelemzés segítségével vizsgálták a fentieket. Az eredmények alapján a fogyasztók nyitottsága általánosságban nőtt a vizsgált gyakorlatokkal kapcsolatban, egyedül a megosztáson alapuló megoldások (szállás, közlekedés) esetében csökkent. A fenntarthatóságot célzó üzleti gyakorlatok elfogadásában a COVID-hoz kapcsolódó korlátozások elmúltával ugyanakkor visszarendeződés várható (ez részben már megfigyelhető is, például az anyagi fogyasztás és az elmaradt utazások tekintetében). A várt visszapattanó hatás jelentős a fenntarthatósági gyakorlatok iránt nyitott klaszterek („Felelős zöldek” és „Innovatívak”) körében is, ami különösen fontossá teszi, hogy vállalati innovációk, illetve szakpolitikai és oktatási megoldások révén megtartható legyen a válság idején elért nagyobb nyitottság. | The restrictions and lockdowns resulting from the COVID-19 pandemic had a significant impact on the rise of sustainabilityfocused business practices. The aim of this study was twofold: to explore how consumer adoption of sustainable business
practices changed during the pandemic, and to examine whether a rebound effect was to be expected once the pandemic
was over. The authors used descriptive statistics, as well as factor and cluster analysis on a sample of 622 recipients to
investigate the above areas. The results showed that consumers’ openness to the practices studied increased overall,
apart from sharing solutions (accommodation, transport). However, there also seemed to be a rebound expected in the
adoption of sustainable business practices after the pandemic, already partly observed, for example in terms of material
consumption and missed trips.
|
Nyelv: |
magyar
|
Típus: |
Article
PeerReviewed
info:eu-repo/semantics/article
|
Formátum: |
text
|
Azonosító: |
Csutora, Mária and Szigeti, Cecília and Harangozó, Gábor (2024) A fenntarthatóságot szolgáló üzleti gyakorlatok fogyasztói elfogadása a COVID idején – Egy egyetemista minta tapasztalatai = Consumer acceptance of business practices for sustainability in the time of COVID. VEZETÉSTUDOMÁNY, 55 (2). pp. 2-16. ISSN 0133-0179
|
Kapcsolat: |
MTMT:34597145 10.14267/VEZTUD.2024.02.01
|