Ugrás a tartalomhoz

A kézműves sörgyártás vizsgálata gazdasági és élelmiszerbiztonsági szempontból

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/157670/
Archívum: REAL
Gyűjtemény: Status = Published
Subject = H Social Sciences / társadalomtudományok: HB Economic Theory / közgazdaságtudomány
Subject = S Agriculture / mezőgazdaság: S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
Subject = H Social Sciences / társadalomtudományok: HD Industries. Land use. Labor / ipar, földhasználat, munkaügy: HD1 Industries / ipar
Type = Article
Cím:
A kézműves sörgyártás vizsgálata gazdasági és élelmiszerbiztonsági szempontból
Létrehozó:
Albert, Attila
Kelemen-Erdős, Anikó
Dátum:
2022
Téma:
HB Economic Theory / közgazdaságtudomány
HD1 Industries / ipar
S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
Tartalmi leírás:
A fogyasztók érdeklődése világszerte nőtt a kézműves sörök iránt. Ugyanakkor a kézműves söripar nehezen tartja a lépést a növekvő kereslettel. A kutatás célja a kisüzemi sörfőzdék sörgyártással kapcsolatos problémáinak a feltárása figyelembe véve a fenntarthatósággal kapcsolatos kihívásokat. További célkitűzés olyan innovatív technoló- giai eljárásokat azonosítása, melyek gazdaságilag és élelmiszerbiztonsági szempontból is hozzájárulhatnak a kis- üzemi sörtermelés szereplőinek a fejlődéséhez. A téma feltárása, mélyebb megértése érdekében kvalitatív mélyinter- júkat készítettünk hét hazai és három külföldi kisüzemi sörfőzde vezetőjével. A kvalitatív elemzés során a grounded theory módszertan konstruktivista megközelítését alkalmazzuk. Az eredmények rámutatnak, hogy az innovatív és automatizált berendezések optimalizált alkalmazásával, a felhasznált anyagok újrahasznosításával, és megújuló energiaforrások bevonásával gazdaságosabbá, költséghatékonyabbá és fenntarthatóbbá tehető a kisüzemi sörtermelés. Emellett az optimális méretgazdaságossági szint a kapacitásbővítés mellett megfelelő élelmiszerbiztonsági szint biztosításával, analitikai és mikrobiológiai labor alkalmazásával érhető el.
Nyelv:
magyar
Típus:
Article
PeerReviewed
info:eu-repo/semantics/article
Formátum:
text
Azonosító:
Albert, Attila and Kelemen-Erdős, Anikó (2022) A kézműves sörgyártás vizsgálata gazdasági és élelmiszerbiztonsági szempontból. ACTA CAROLUS ROBERTUS, 12 (2). pp. 60-73. ISSN 2062-8269
Kapcsolat:
MTMT:33336803 10.33032/acr.3246
Létrehozó:
cc_by_nc_nd