Ugrás a tartalomhoz

Erőviszonyok az élelmiszeripari ellátási láncban

  • Metaadatok
Tartalom: http://unipub.lib.uni-corvinus.hu/6607/
Archívum: Corvinus Kutatások
Gyűjtemény: Status = Published
Subject = Logistics, production management
Subject = Food science
Type = Article
Cím:
Erőviszonyok az élelmiszeripari ellátási láncban
Létrehozó:
Morvai, Róbert
Szegedi, Zoltán
Kiadó:
Corvinus University of Budapest, School of Management
Dátum:
2014-04
Téma:
Food science
Logistics, production management
Tartalmi leírás:
A gyorsan változó piaci igények, illetve az ellátásilánc-menedzsment kritikus szerepe az igényeknek való megfelelésben, valamint az integrált ellátási láncok nyújtotta potenciális előnyök mind olyan tényezők, amelyeket a vállalatok ma már nem hagyhatnak figyelmen kívül. Ugyanakkor ezek az előnyök csak akkor realizálhatók, ha az ellátási lánc egyes szereplői között kellő szorosságú együttműködési formák alakulnak ki. A partnerkapcsolatok ellátási lánc mentén történő kialakítását azonban döntően befolyásolják a lánctagok közötti erőviszonyok. A tanulmány az FMCG/Food szektor ellátási láncaira jellemző hatalmi viszonyokkal foglalkozik, különös tekintettel arra, hogy az erőviszonyok miként befolyásolják a szektor kis- és középvállalkozásainak működését, partnerkapcsolatait. A nemzetközi kutatási eredményeket alapul véve az élelmiszer-ipari KKV-k körében végeztek kérdőíves lekérdezést a szerzők. Ennek eredményeit felhasználva, a partnerkapcsolatokban megnyilvánuló hatalmi viszonyok és a vállalati jövedelmezőség, illetve néhány egyéb ellátási láncbeli sajátosság (a kapcsolatok szorossága, tartóssága, információmegosztási hajlandóság stb.) ellentmondásos viszonyát mutatják be.
Nyelv:
magyar
magyar
Típus:
Article
PeerReviewed
Formátum:
application/pdf
Azonosító:
Morvai, Róbert and Szegedi, Zoltán (2014) Erőviszonyok az élelmiszeripari ellátási láncban. Vezetéstudomány - Budapest Management Review, 45 (4). pp. 51-65. DOI 10.14267/VEZTUD.2014.04.05
Kapcsolat:
10.14267/VEZTUD.2014.04.05