Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
Az első lépések a fogyasztóvá váláshoz: Hogyan befolyásolja az óvodáskorú gyermekek környezete az élelmiszer-fogyasztási viselkedésüket? = The first steps to becoming consumers: How preschool children's surroundings impact on their food consumption behaviour |
Tartalom: | http://phd.lib.uni-corvinus.hu/1111/ |
---|---|
Archívum: | Corvinus Doktori disszertációk archívum |
Gyűjtemény: |
Állapot = Nem publikált
Témakör = Kereskedelem, Turizmus, Vendéglátás Témakör = Marketing Típus = Disszertáció |
Cím: |
Az első lépések a fogyasztóvá váláshoz: Hogyan befolyásolja az óvodáskorú gyermekek környezete az
élelmiszer-fogyasztási viselkedésüket? = The first steps to becoming consumers: How preschool children's surroundings impact on their food consumption behaviour
|
Létrehozó: |
Kásler, Tina Tímea
|
Dátum: |
2021-05
|
Téma: |
Kereskedelem, Turizmus, Vendéglátás
Marketing
|
Tartalmi leírás: |
A márkanevek fokozott jelenléte társadalmunkban a gyermekek körében már egyre korábban
kialakítja a márkatudatosságot és a márkapreferenciát (Dotson és Hyatt, 2005). A helyzetet
árnyalja, hogy a családok vásárlási és fogyasztási szokásai is változtak az idők során, lehetővé
téve, hogy a gyermekeket - már az óvodás korosztályt is - egyre komolyabban vegyük, mint
fogyasztókat. A gyermekek hozzáadott értéket képviselnek a gazdasági társaságok számára,
mint fogyasztók, akik maguk vásárolnak, mint szüleik befolyásolói és jövőbeli hűséges
vásárlók (Hofmeister-Tóth, 2003). Ma a média egyre inkább független fogyasztóként szólítja
meg a gyermekeket, egy ördögi kört hozva létre. A fenti tényezőket figyelembe véve jelen
tanulmány célja annak feltárása, hogy a gyermekek személyes és társadalmi környezete mely
módon befolyásolja őket a jelenlegi élelmiszer-fogyasztási szokásaikban, milyen módon alakul
ki a márkatudatosságuk és a márka-preferenciájuk az egyéni fogyasztóvá válás útján.
A disszertáció kvalitatív és kvantitatív kutatási technikákat egyaránt alkalmaz, mivel a vizsgált
alanyok gyermekek lesznek, ezért a kvalitatív kutatások a kérdés átfogó megértéséhez nagyon
fontosak. Kvalitatív és kvantitatív primer pilot kutatások készültek bizonyos kérdések előzetes
tesztelése és annak megértése érdekében, hogy mely kérdéseket kell részletesebben
megvizsgálni. A pilot kvalitatív márkatudatosság teszt egy úgynevezett Márkatudatosság
tesztből állt, ahol egy rövid interjút követően tizenhárom különböző logót kellet felismerniük a
gyermekeknek. Egy kvantitatív megközelítésre is választás esett: pilot tanulmány keretén belül
egy felmérés formájában, mely Wardle et al. (2001) Gyermekek Étkezési Magatartás Kérdőívét
adaptálta. A társas kapcsolatok mérésére kvalitatív teszt lett alkalmazva, szociometria
formájában, mely két gyermekcsoportban lett elvégezve, két különböző magyar óvodában.
Ezentúl mélyinterjúk segítették megérteni a családok mindennapi élete során az összetett
döntéshozatali folyamatokat. Az interjúkat egy bolti megfigyelés követte. A márkatudatosság
eszköz (Forman et al., 2009) korábbi tanulmányára építve a Magyar Márkatudatosság eszköz
lett alkalmazva a magyar gyermekek körében. A Magyar Márkatudatosság eszköz egy olyan
eszköz kifejlesztését tűzte ki célul, amely mérheti az étel- és italmárka-tudatosságot a magyar
gyermekeknél.
A televíziós fogyasztás valójában befolyásolja azt, hogy a márkák mennyire vannak jelen napi
rendszerességgel a családok életében. Az eredmények alátámasztják, hogy nincs összefüggés a
televíziózás mennyisége és a gyermekek reklámtudata között. Az eredmények azt is sugallják,
hogy a médiafogyasztás befolyásolja az étkezési magatartás különböző aspektusait, például a
válogatós és az érzelmi étkezést. A megnövekedett médiafogyasztás továbbá befolyásolja a
gyermek márkatudatosságát. A kutatási eredmények azt tükrözik, hogy a logók és márkák
ismerete sokkal magasabb volt azoknál a gyermekeknél, akik naponta nézték a televíziót,
ugyanakkor nem ez volt a helyzet az internetfogyasztással. Bár a Magyar Márkatudatosság
eszköz pozitív összefüggést talált a márkatudatosság és a médiafogyasztás között, ez csak
közepesen erős volt. Ez azt jelzi, hogy bár van kapcsolat a médiafogyasztás valamilyen formája
és a márkatudatosság között, de lehet, hogy nem ez a legfontosabb befolyásoló tényező a
gyermekek életében. Az eredmények arra utalnak, hogy a televízió-fogyasztás befolyásolhatja
a gyermekek márka-preferenciáit, míg az internet-fogyasztás nem. Emiatt a médiafogyasztással
kapcsolatos kutatási kérdés csak részben igazolható.
Összességében a megállapítások arra utalnak, hogy a családi környezet számos tényezője
mélyen befolyásolja az óvodáskorú gyermekek élelmiszer-fogyasztói magatartását. Az
eredmények hangsúlyozták a nagycsaládok fontosságát, a márkák elérhetőségét a háztartásban,
a család jövedelmi szintjét, valamint az esetleges ételallergiákat, amelyek befolyásolják a
gyermekek márkaválasztását és az egész család fogyasztási magatartását. Az mélyinterjúk és a
megfigyelések azt mutatták, hogy a gyermekek jelenléte a bolti látogatások során mind a
szülők, mind a gyermekek fogyasztási szokásait nagymértékben befolyásolja, külön kiemelve
a tejtermékek választására gyakorolt hatást, emiatt a családok befolyására vonatkozó kutatási
kérdés igazolódik.
A mélyinterjú résztvevői hangsúlyozták, hogy a társas kapcsolatok hatással vannak a
gyermekek fogyasztói magatartására, különösen a rágcsálnivalók és játékok tekintetében. A
szociometria kutatások összefüggést találtak a gyermekek közötti barátságok száma és a
felismert logók között. Míg a második szociometria kutatás rámutatott az alacsony
márkapreferencia és az alacsony kölcsönös barátság közötti kapcsolatra. A társas befolyással
kapcsolatos végső kutatási kérdést szintén igazoljuk.
Jelen értekezés képes volt rendszerezni a gyermekek fogyasztói magatartását befolyásoló
tényezőket és magyarázó modelleket. A korábbi szakirodalom elemzésével nyert ismeretek
felhasználásával egy új kutatási modellt sikerült bemutatni, amely megmagyarázza a
gyermekek élelmiszer-fogyasztói viselkedését befolyásoló tényezőket. A dolgozatban
kidolgozásra került az óvodáskorú gyermekek ország specifikus márka-tudatossági eszköze,
nevezetesen a Magyar Márkatudatosság Eszköz. A Magyar Márkatudatosság eszközt vagy
hasonló eszközt eddig még nem alkalmazták Magyarországon, ezért önmagában új tudományos
eredmények számít. Ez az eszköz hasznos lehet olyan kísérleti területeknél, ahol a
gyermekcsoportokat reklámfeltételeknek teszik ki, a kiindulási márka ismertségének
mércéjeként, hogy feltárják a promóciók epizodikus kitettségének az élelmiszerekkel
kapcsolatos attitűdökre és választásra gyakorolt hatását (Turner et al, 2015). Ugyanakkor, a
szociometria segítségével a márkatudatosság vizsgálata egy teljesen új módszertani
megközelítés, amely nagy lehetőségeket rejt magában a jövőbeni kutatásoknál e területen. A
jelen disszertáció feltárja a különféle szocializációs ágensek főbb összefüggéseit és azok hatását
a gyermekek élelmiszer-fogyasztói viselkedésére a különféle mintákon belül. Az eredmények
azt tükrözik, hogy az összes szocializációs ágens befolyásolja a gyermekek ételfogyasztási
magatartását, azonban a hatás mértéke eltérő. Végül az eredmények alapján javaslatok születtek
a Magyarországon jelenleg alkalmazott szabályzatok módosítására és továbbfejlesztésére a
döntéshozók és a szülők támogatása érdekében.
HIVATKOZÁSOK
1. Dotson, M. J. & Hyatt, E. M. (2005). Major influence factors in children's consumer socialization. Journal
of Consumer Marketing, 22 (1), 35-42. o.
2. Forman, J., Halford, J. C., Summe, H., MacDougall, M. & Keller, K. L. (2009). Food branding influences
ad libitum intake differently in children depending on weight status. Results of a pilot study. Appetite, 53
(1), 76-83. o.
3. Hofmeister-Tóth, Á. (2003). Fogyasztói magatartás, Aula Kiadó.
4. Turner, L., Kelly, B., Boyland, E., & Bauman, A. E. (2015). Measuring food brand awareness in
Australian children: development and validation of a new instrument. PloS one, 10(7).
5. Wardle, J., Guthrie, C. A., Sanderson, S. & Rapoport, L. (2001a). Development of the children's eating
behaviour questionnaire. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 42 (7), 963-970. o.
|
Nyelv: |
magyar
magyar
angol
angol
magyar
|
Típus: |
Disszertáció
NonPeerReviewed
|
Formátum: |
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
|
Azonosító: |
Kásler, Tina Tímea (2021) Az első lépések a fogyasztóvá váláshoz: Hogyan befolyásolja az óvodáskorú gyermekek környezete az élelmiszer-fogyasztási viselkedésüket? = The first steps to becoming consumers: How preschool children's surroundings impact on their food consumption behaviour. Doktori (PhD) értekezés, Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdálkodástani Doktori Iskola. DOI https://doi.org/10.14267/phd.2021023
|
Kapcsolat: |