Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
| A jódellátottság növelésének lehetőségei Magyarországon | 
| Tartalom: | http://phd.lib.uni-corvinus.hu/261/ | 
|---|---|
| Archívum: | Corvinus Doktori disszertációk archívum | 
| Gyűjtemény: | Állapot = Nem publikált Témakör = Élelmiszertudomány, élelmiszervegyészet Témakör = Kémia Típus = Disszertáció | 
| Cím: | 
					A jódellátottság növelésének lehetőségei Magyarországon
				 | 
| Létrehozó: | 
						Puskás, Áron
					 | 
| Dátum: | 
					2007
										 | 
| Téma: | 
					Élelmiszertudomány, élelmiszervegyészet
										 
					Kémia
										 | 
| Tartalmi leírás: | 
					Munkám témaválasztását egy rendkívül aktuális és sürgős megoldást igénylő népegészségügyi helyzet indokolta. Több hazai és nemzetközi szervezet felmérései és vizsgálatsorozatai alapján kijelenthető, hogy Magyarország 80%-án az ivóvizek jódtartalma igen alacsony – hozzávetőleg 30-50 µg/liter – és az ország ezen területén élő lakosok szervezetébe a normál táplálkozással nem jut megfelelő mennyiségű jód! A jódhiány igazoltan súlyos egészség-károsodások forrása lehet. 
Miután Magyarországon a teljes táplálékláncból hiányzik ez az elem, így jódhiányról csak a növény-állat-ember vonatkozások együttes említésével van értelme beszélni!
A jódprevenció tárgykörében végzett kutatásaim és elemzéseim arra irányultak, hogy a hazai jódellátottság társadalmi és gazdasági feltételeinek komplex analízise révén megoldási javaslatokat dolgozzak ki a magyar lakosság élelmiszerekkel történő jódellátottságának és életminőségének javítása, valamint az egészséges táplálkozás lakosság felé történő hatékony kommunikációjának kialakítása céljából. Munkámban komplexen elemeztem a rendelkezésre álló nemzetközi és hazai jód-ellátottsággal kapcsolatos tapasztalatokat. Bemutattam, hogy a jódhiány megelőzésére számos lehetőség kínálkozik, de ezek közül leghatékonyabbnak a természetes úton megvalósuló jód-profilaxis tekinthető.
Kísérletet tettem a jód – mint esszenciális, életfontosságú nyomelem – humán, valamint veteriner biológiai jelentőségének bemutatására is. 
Kutatásom során - összesen 38 ezer pulyka, 71 tejelő szarvasmarha és 48 tejelő kecske bevonásával - jódos takarmányozási vizsgálatsorozattal igazoltam a jód takarmányozásban betöltött kiemelt fontosságát, illetve az állati szervezetekre gyakorolt pozitív élettani hatását.
Közvetlen kérdőíves megkérdezéses vizsgálatokat végezve képet kaptam a magyar fogyasztók vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel (ezen belül jóddal) kapcsolatos tudásszintjéről. Ennek eredményeit felhasználva a gyakorlati marketing szempontjából számos érdekes és értékes stratégiát fektettem le azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet a magyarországi jód-profilaxist optimális módon megvalósítani. 
Jódprevencióval kapcsolatos kutatásaim további módszere a conjoint analízis volt, melynek segítségével a magyar fogyasztók számára optimális jód-pótlást szolgáló készítmény megtervezése, illetve országos szintű jódprevenciót szolgáló, hatékony marketing stratégia kidolgozása volt célom.
Fentiek alapján a jódprevenció tárgykörében végzett kutatásaim és elemzéseim eredményeinek összefoglalásaként egyértelműen megállapítható, hogy a jód-profilaxis hatékony megvalósítása és széleskörű tudatosításának biztosítása sürgős és elodázhatatlan népegészségügyi feladat.
										 | 
| Típus: | 
					Értekezés/disszertáció
										 
					NonPeerReviewed
										 | 
| Formátum: | 
					application/pdf
										 
					application/pdf
										 
					application/pdf
										 | 
| Azonosító: | 
					Puskás, Áron  (2007) A jódellátottság növelésének lehetőségei Magyarországon.  Doktori (PhD) értekezés, Budapesti Corvinus Egyetem, Tájépítészet és Döntéstámogató Rendszerek Doktori Iskola.
										 | 
| Kapcsolat: |