Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
A jódellátottság növelésének lehetőségei Magyarországon |
Tartalom: | http://phd.lib.uni-corvinus.hu/261/ |
---|---|
Archívum: | Corvinus Doktori disszertációk archívum |
Gyűjtemény: |
Állapot = Nem publikált
Témakör = Élelmiszertudomány, élelmiszervegyészet Témakör = Kémia Típus = Disszertáció |
Cím: |
A jódellátottság növelésének lehetőségei Magyarországon
|
Létrehozó: |
Puskás, Áron
|
Dátum: |
2007
|
Téma: |
Élelmiszertudomány, élelmiszervegyészet
Kémia
|
Tartalmi leírás: |
Munkám témaválasztását egy rendkívül aktuális és sürgős megoldást igénylő népegészségügyi helyzet indokolta. Több hazai és nemzetközi szervezet felmérései és vizsgálatsorozatai alapján kijelenthető, hogy Magyarország 80%-án az ivóvizek jódtartalma igen alacsony – hozzávetőleg 30-50 µg/liter – és az ország ezen területén élő lakosok szervezetébe a normál táplálkozással nem jut megfelelő mennyiségű jód! A jódhiány igazoltan súlyos egészség-károsodások forrása lehet.
Miután Magyarországon a teljes táplálékláncból hiányzik ez az elem, így jódhiányról csak a növény-állat-ember vonatkozások együttes említésével van értelme beszélni!
A jódprevenció tárgykörében végzett kutatásaim és elemzéseim arra irányultak, hogy a hazai jódellátottság társadalmi és gazdasági feltételeinek komplex analízise révén megoldási javaslatokat dolgozzak ki a magyar lakosság élelmiszerekkel történő jódellátottságának és életminőségének javítása, valamint az egészséges táplálkozás lakosság felé történő hatékony kommunikációjának kialakítása céljából. Munkámban komplexen elemeztem a rendelkezésre álló nemzetközi és hazai jód-ellátottsággal kapcsolatos tapasztalatokat. Bemutattam, hogy a jódhiány megelőzésére számos lehetőség kínálkozik, de ezek közül leghatékonyabbnak a természetes úton megvalósuló jód-profilaxis tekinthető.
Kísérletet tettem a jód – mint esszenciális, életfontosságú nyomelem – humán, valamint veteriner biológiai jelentőségének bemutatására is.
Kutatásom során - összesen 38 ezer pulyka, 71 tejelő szarvasmarha és 48 tejelő kecske bevonásával - jódos takarmányozási vizsgálatsorozattal igazoltam a jód takarmányozásban betöltött kiemelt fontosságát, illetve az állati szervezetekre gyakorolt pozitív élettani hatását.
Közvetlen kérdőíves megkérdezéses vizsgálatokat végezve képet kaptam a magyar fogyasztók vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel (ezen belül jóddal) kapcsolatos tudásszintjéről. Ennek eredményeit felhasználva a gyakorlati marketing szempontjából számos érdekes és értékes stratégiát fektettem le azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet a magyarországi jód-profilaxist optimális módon megvalósítani.
Jódprevencióval kapcsolatos kutatásaim további módszere a conjoint analízis volt, melynek segítségével a magyar fogyasztók számára optimális jód-pótlást szolgáló készítmény megtervezése, illetve országos szintű jódprevenciót szolgáló, hatékony marketing stratégia kidolgozása volt célom.
Fentiek alapján a jódprevenció tárgykörében végzett kutatásaim és elemzéseim eredményeinek összefoglalásaként egyértelműen megállapítható, hogy a jód-profilaxis hatékony megvalósítása és széleskörű tudatosításának biztosítása sürgős és elodázhatatlan népegészségügyi feladat.
|
Típus: |
Értekezés/disszertáció
NonPeerReviewed
|
Formátum: |
application/pdf
application/pdf
application/pdf
|
Azonosító: |
Puskás, Áron (2007) A jódellátottság növelésének lehetőségei Magyarországon. Doktori (PhD) értekezés, Budapesti Corvinus Egyetem, Tájépítészet és Döntéstámogató Rendszerek Doktori Iskola.
|
Kapcsolat: |