Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
A baromfitakarmányozás és a húsminőség egyes összefüggései |
Tartalom: | http://real.mtak.hu/79512/ |
---|---|
Archívum: | REAL |
Gyűjtemény: |
Status = Published
Subject = S Agriculture / mezőgazdaság: SF Animal culture / állattenyésztés Type = Article |
Cím: |
A baromfitakarmányozás és a húsminőség egyes összefüggései
|
Létrehozó: |
Szabó, Rubina Tünde
Bódi, László
Weber, Mária
|
Kiadó: |
Szent István Egyetem
|
Dátum: |
2016
|
Téma: |
SF Animal culture / állattenyésztés
|
Tartalmi leírás: |
Napjainkban egyre nagyobb nyomás nehezedik a tenyésztőkre, a takarmányozási szakértőkre és az állattartókra, mivel folyamatosan fenn kell tartani, illetve javítani kell a baromfi fajok hízékonyságát, a takarmány-értékesítést, a mellizom méretét és arányát, és csökkenteni kell az abdominális zsír mennyiségét. Ráadásul mindezt úgy kell kivitelezni, hogy a húsminőségbeli problémákat minimalizálják, ehhez tisztában kell lenni a hibákat kiváltó okokkal. Állandóan szükséges monitorozni a baromfihús érzékszervi és fizikai tulajdonságait. A baromfihús fogyasztói minőségét elsődlegesen a fizikai paraméterek (pl.: szín, íz, állag, szag), másodsorban a hús kémiai összetétele (pl.: fehérje-, vitamin-, zsír-, és ásványi-anyag tartalma) határozzák meg. Magát a húsminőséget egy bizonyos szintig befolyásolni lehet: többek között az állat kora, típusa, ivara, genotípusa, a tartás- és takarmányozás technológia, a vágás, végül a hús kezelése, feldolgozása is befolyással van a húsminőségre. Takarmányozással hatást gyakorolhatunk a húsminőségre mind negatív (pl.: halíz előidézése), mind pozitív irányba. Módosítani lehet a vágott baromfi fehérje-zsír arányát, magát a zsírosodást, a zsírsav összetételt (telített:telítetlen; ω-3 zsírsavak aránya, stb.), az ásványianyag- és vitamintartalmát, de a jól megválasztott takarmánnyal akár a brojlercsirkék bőrszínét és ízét is befolyásolni lehet. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy mivel milyen, illetve mekkora hatást érhetünk el, mert célunk a fogyasztói igények teljes körű kielégítése.
|
Nyelv: |
magyar
|
Típus: |
Article
PeerReviewed
|
Formátum: |
text
|
Azonosító: |
Szabó, Rubina Tünde and Bódi, László and Weber, Mária (2016) A baromfitakarmányozás és a húsminőség egyes összefüggései. Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia, 12 (1). pp. 43-50. ISSN 1786-8440
|
Kapcsolat: |
10.17205/SZIE.AWETH.2016.1.043
|