Ugrás a tartalomhoz

A baromfitakarmányozás és a húsminőség egyes összefüggései

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/79512/
Archívum: REAL
Gyűjtemény: Status = Published
Subject = S Agriculture / mezőgazdaság: SF Animal culture / állattenyésztés
Type = Article
Cím:
A baromfitakarmányozás és a húsminőség egyes összefüggései
Létrehozó:
Szabó, Rubina Tünde
Bódi, László
Weber, Mária
Kiadó:
Szent István Egyetem
Dátum:
2016
Téma:
SF Animal culture / állattenyésztés
Tartalmi leírás:
Napjainkban egyre nagyobb nyomás nehezedik a tenyésztőkre, a takarmányozási szakértőkre és az állattartókra, mivel folyamatosan fenn kell tartani, illetve javítani kell a baromfi fajok hízékonyságát, a takarmány-értékesítést, a mellizom méretét és arányát, és csökkenteni kell az abdominális zsír mennyiségét. Ráadásul mindezt úgy kell kivitelezni, hogy a húsminőségbeli problémákat minimalizálják, ehhez tisztában kell lenni a hibákat kiváltó okokkal. Állandóan szükséges monitorozni a baromfihús érzékszervi és fizikai tulajdonságait. A baromfihús fogyasztói minőségét elsődlegesen a fizikai paraméterek (pl.: szín, íz, állag, szag), másodsorban a hús kémiai összetétele (pl.: fehérje-, vitamin-, zsír-, és ásványi-anyag tartalma) határozzák meg. Magát a húsminőséget egy bizonyos szintig befolyásolni lehet: többek között az állat kora, típusa, ivara, genotípusa, a tartás- és takarmányozás technológia, a vágás, végül a hús kezelése, feldolgozása is befolyással van a húsminőségre. Takarmányozással hatást gyakorolhatunk a húsminőségre mind negatív (pl.: halíz előidézése), mind pozitív irányba. Módosítani lehet a vágott baromfi fehérje-zsír arányát, magát a zsírosodást, a zsírsav összetételt (telített:telítetlen; ω-3 zsírsavak aránya, stb.), az ásványianyag- és vitamintartalmát, de a jól megválasztott takarmánnyal akár a brojlercsirkék bőrszínét és ízét is befolyásolni lehet. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy mivel milyen, illetve mekkora hatást érhetünk el, mert célunk a fogyasztói igények teljes körű kielégítése.
Nyelv:
magyar
Típus:
Article
PeerReviewed
Formátum:
text
Azonosító:
Szabó, Rubina Tünde and Bódi, László and Weber, Mária (2016) A baromfitakarmányozás és a húsminőség egyes összefüggései. Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia, 12 (1). pp. 43-50. ISSN 1786-8440
Kapcsolat:
10.17205/SZIE.AWETH.2016.1.043