Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
A food design fogalmi keretei, valamint az éttermi élmény tervezésében az interakció és a téma (koncepció) szerepe, különös tekintettel a fine dining kontextusára [védés előtt] |
| Tartalom: | https://phd.lib.uni-corvinus.hu/1487/ |
|---|---|
| Archívum: | Corvinus Doktori disszertációk archívum |
| Gyűjtemény: |
Állapot = Nem publikált
Témakör = Média és kommunikáció Típus = Disszertáció |
| Cím: |
A food design fogalmi keretei, valamint az éttermi élmény tervezésében az interakció és a téma (koncepció) szerepe, különös tekintettel a fine dining kontextusára [védés előtt]
|
| Létrehozó: |
Merkl, Márta
|
| Téma: |
Média és kommunikáció
|
| Tartalmi leírás: |
Food design alatt azt a designt – azaz egyfajta rendet megcélzó emberi cselekvést – érthetjük, amely élelmiszerhez, valamint étkezési eszközökhöz, helyszínekhez, helyzetekhez, szolgáltatásokhoz és rendszerekhez kapcsolódik. Az irodalmi áttekintés foglalkozik a food design fogalmával, történetével, klasszifikációjával, főbb megközelítéseivel (kritikai jelleg, nosztalgia, fenntarthatóságra, digitalizáció és élményorientáció), valamint designkommunikációs összefüggéseivel. A fő elméleti keret az élménygazdaság. A partnervállalat mint kutatási terep miatt a fine dining kontextusa is bemutatásra kerül. A disszertációban is bemutatott előkutatások után a kutatás végső fókusza az étkezési élmény mélyebb megértése lett, valamint a téma (koncepció) és az interakció szerepének feltárása az élménytervezésben. A kutatás megvalósított mélyinterjúkat, etnográfiát, fókuszcsoportokat és azt követő interjúkat a szolgáltató munkatársai és a vendégek körében. A főbb következtetések és menedzseri implikációk kiemelik, hogy az étel- és italkínálaton túlmutató élményelemek hozzájárulhatnak az étkezési élmény, különösen egy progresszív fine dining élmény létrehozásához, különös tekintettel a megfelelően tervezett interakcióra és témára (koncepcióra). A fenntartható éttermi gyakorlatok esetében fontos a koncepció szűkebb és tágabb értelmezésének összehangolása, valamint az étkezésben az emberi egészség (például allergiák) szempontjainak biztosítása.
|
| Nyelv: |
magyar
angol
magyar
angol
magyar
|
| Típus: |
Disszertáció
NonPeerReviewed
|
| Formátum: |
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
|
| Azonosító: |
Merkl, Márta A food design fogalmi keretei, valamint az éttermi élmény tervezésében az interakció és a téma (koncepció) szerepe, különös tekintettel a fine dining kontextusára [védés előtt]. Doktori (PhD) értekezés, Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdálkodástani Doktori Iskola.
|
| Kapcsolat: |