Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
Egy rovarfehérje-koncentrátum (AdalbaPro) etetésének hatása az étkezési tojás minőségére |
| Tartalom: | https://press.mater.uni-mate.hu/432/ |
|---|---|
| Archívum: | MATER Press - Egyetemi Kiadványok |
| Gyűjtemény: |
['viewname_eprint_status' not defined] = Megjelent
Szakterület = A Általános művek: AC Gyűjteményes munkák, sorozatok Szakterület = S Mezőgazdaság: S Mezőgazdaság általában ['viewname_eprint_types' not defined] = Könyvrészlet |
| Cím: |
Egy rovarfehérje-koncentrátum (AdalbaPro) etetésének hatása az étkezési tojás minőségére
|
| Létrehozó: |
Csiszér, Tivadar
Such, Nikoletta
Kesete Goitom, Tewelde
Kiss, Brigitta
Pál, László
Dublecz, Károly
|
| Közreműködő: |
Halas, Veronika
Tóthi, Róbert
|
| Kiadó: |
MATE Press
|
| Dátum: |
2024
|
| Téma: |
AC Gyűjteményes munkák, sorozatok
S Mezőgazdaság általában
|
| Tartalmi leírás: |
Az AdalbaPro (AP) értékes rovarlárva- (Alphitobius diaperinus-) fehérjekoncentrátum, melyet elsősorban a humán élelmezésben használnak. Tojótyúkokkal végzett kísérletünkben az étkezési tojás minőségére gyakorolt hatását vizsgáltuk. Az egyedi ketrecekben elhelyezett 35 hetes Tetra SL tojótyúkokat kontrolltáppal, illetve az AP-t 10, illetve 15%-ban tartalmazó azonos fehérje- és energiatartalmú kísérleti tápokkal etettük. A kísérlet hat hétig tartott, az ismétlésszám 18 volt. A tojástömeget (Wt), a héjszilárdságot (Str), a fehérje magasságát (Ht), a Haugh-egységet (Hu), a tojássárgája színét (Yc), a tojássárgája magasságát (Yh), a tojássárgája átmérőjét (Yd), a tojássárgája-indexet (Yi) hetente egy alkalommal minden tojás esetében automata tojásvizsgáló készülékkel (DET6000) vizsgáltuk. A főtt tojásokat kóstolási próbával is összehasonlítottuk. A tojástömeg mindegyik AP-s kezelés esetében (AP10: 64,55g; AP15: 64,62g) szignifikánsan kisebb volt, mint a kontroll (67,40 g). Egyéb tojásminőségi paraméter nem változott a kezelések hatására. Nem volt szignifikáns különbség a tojássárgája zsírtartalmában sem. Az érzékszervi bírálók értékelése alapján az AP-s tojások sárgájának preferenciája magasabb volt, mint a kontrolltojásoké. Az elektronikus orr (Alpha MOS Heracles NEO) által detektált aromaprofil alapján pedig jól elkülönült a konven-cionális és a rovarlárvafehérje-koncentrátumos kezelésből származó tojás.
|
| Nyelv: |
magyar
|
| Típus: |
Könyvrészlet
PeerReviewed
|
| Formátum: |
text
|
| Azonosító: |
Csiszér, Tivadar és Such, Nikoletta és Kesete Goitom, Tewelde és Kiss, Brigitta és Pál, László és Dublecz, Károly (2024) Egy rovarfehérje-koncentrátum (AdalbaPro) etetésének hatása az étkezési tojás minőségére. In: Halas, Veronika és Tóthi, Róbert (Szerk.) Application of One Health Concept in Farm Animal Nutrition : 21th International Symposium on Animal Nutrition and One Health Day, 6 November, 2024 Kaposvár, Hungary : Proceedings = Egy Egészség (One Health) koncepció a haszonállatok takarmányozásában : 21. Nemzetközi Takarmányozási Szimpózium és Egy Egészség Nap, 2024. november 6. Kaposvár : Tanulmányok. MATE Press, Gödöllő. pp. 125-132. ISBN 978-963-623-120-0
|
| Kapcsolat: | |
| Létrehozó: |
cc_by_nc_nd_4
|