Ugrás a tartalomhoz

 

Egy rovarfehérje-koncentrátum (AdalbaPro) etetésének hatása az étkezési tojás minőségére

  • Metaadatok
Tartalom: https://press.mater.uni-mate.hu/432/
Archívum: MATER Press - Egyetemi Kiadványok
Gyűjtemény: ['viewname_eprint_status' not defined] = Megjelent
Szakterület = A Általános művek: AC Gyűjteményes munkák, sorozatok
Szakterület = S Mezőgazdaság: S Mezőgazdaság általában
['viewname_eprint_types' not defined] = Könyvrészlet
Cím:
Egy rovarfehérje-koncentrátum (AdalbaPro) etetésének hatása az étkezési tojás minőségére
Létrehozó:
Csiszér, Tivadar
Such, Nikoletta
Kesete Goitom, Tewelde
Kiss, Brigitta
Pál, László
Dublecz, Károly
Közreműködő:
Halas, Veronika
Tóthi, Róbert
Kiadó:
MATE Press
Dátum:
2024
Téma:
AC Gyűjteményes munkák, sorozatok
S Mezőgazdaság általában
Tartalmi leírás:
Az AdalbaPro (AP) értékes rovarlárva- (Alphitobius diaperinus-) fehérjekoncentrátum, melyet elsősorban a humán élelmezésben használnak. Tojótyúkokkal végzett kísérletünkben az étkezési tojás minőségére gyakorolt hatását vizsgáltuk. Az egyedi ketrecekben elhelyezett 35 hetes Tetra SL tojótyúkokat kontrolltáppal, illetve az AP-t 10, illetve 15%-ban tartalmazó azonos fehérje- és energiatartalmú kísérleti tápokkal etettük. A kísérlet hat hétig tartott, az ismétlésszám 18 volt. A tojástömeget (Wt), a héjszilárdságot (Str), a fehérje magasságát (Ht), a Haugh-egységet (Hu), a tojássárgája színét (Yc), a tojássárgája magasságát (Yh), a tojássárgája átmérőjét (Yd), a tojássárgája-indexet (Yi) hetente egy alkalommal minden tojás esetében automata tojásvizsgáló készülékkel (DET6000) vizsgáltuk. A főtt tojásokat kóstolási próbával is összehasonlítottuk. A tojástömeg mindegyik AP-s kezelés esetében (AP10: 64,55g; AP15: 64,62g) szignifikánsan kisebb volt, mint a kontroll (67,40 g). Egyéb tojásminőségi paraméter nem változott a kezelések hatására. Nem volt szignifikáns különbség a tojássárgája zsírtartalmában sem. Az érzékszervi bírálók értékelése alapján az AP-s tojások sárgájának preferenciája magasabb volt, mint a kontrolltojásoké. Az elektronikus orr (Alpha MOS Heracles NEO) által detektált aromaprofil alapján pedig jól elkülönült a konven-cionális és a rovarlárvafehérje-koncentrátumos kezelésből származó tojás.
Nyelv:
magyar
Típus:
Könyvrészlet
PeerReviewed
Formátum:
text
Azonosító:
Csiszér, Tivadar és Such, Nikoletta és Kesete Goitom, Tewelde és Kiss, Brigitta és Pál, László és Dublecz, Károly (2024) Egy rovarfehérje-koncentrátum (AdalbaPro) etetésének hatása az étkezési tojás minőségére. In: Halas, Veronika és Tóthi, Róbert (Szerk.) Application of One Health Concept in Farm Animal Nutrition : 21th International Symposium on Animal Nutrition and One Health Day, 6 November, 2024 Kaposvár, Hungary : Proceedings = Egy Egészség (One Health) koncepció a haszonállatok takarmányozásában : 21. Nemzetközi Takarmányozási Szimpózium és Egy Egészség Nap, 2024. november 6. Kaposvár : Tanulmányok. MATE Press, Gödöllő. pp. 125-132. ISBN 978-963-623-120-0
Kapcsolat:
Létrehozó:
cc_by_nc_nd_4