Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
|
|
A hazai tejipar versenyképességének vizsgálata az Európai Unióban |
| Tartalom: | https://unipub.lib.uni-corvinus.hu/11310/ |
|---|---|
| Archívum: | Corvinus Kutatások |
| Gyűjtemény: |
Status = Published
Subject = Economic policy Subject = Food economy Type = Article |
| Cím: |
A hazai tejipar versenyképességének vizsgálata az Európai Unióban
|
| Létrehozó: |
Jámbor, Zsófia
|
| Kiadó: |
Központi Statisztikai Hivatal
|
| Dátum: |
2023
|
| Téma: |
Economic policy
Food economy
|
| Tartalmi leírás: |
A hazai agrárágazatok versenyképességét számos tanulmány elemezte az elmúlt évtizedekben. Arra keresték a választ, hogy ezek az ágazatok nemzetközi összehasonlításban mennyire állják meg a helyüket. Tanulmányom célja annak vizsgálata az eddigi elemzések fényében, hogy a magyar tejipar mennyire volt versenyképes az EU piacain 1999 és 2018 között. Az elemzéshez a megnyilvánuló komparatív előnyök módszerét alkalmaztam nemzetközi kereskedelmi adatokon, az iparág
teljesítményét befolyásoló tényezők meghatározásához pedig panelkorrigált standard hibákat (PCSE) és dinamikus panelmodelleket is használtam. Az eredmények azt mutatják, hogy a hazai tejipar a vizsgált időszakban iparági szinten az EU tagállamai között a rangsor utolsó harmadában
volt, a tejtermékcsoportok között viszont akadtak versenyképesek. Érdekesség, hogy a modellek alapján a tejipar teljesítményét befolyásoló tényezők közül a tejtámogatások hosszú távon nem növelik az iparági versenyképességet.
|
| Nyelv: |
magyar
magyar
|
| Típus: |
Article
PeerReviewed
|
| Formátum: |
application/pdf
|
| Azonosító: |
Jámbor, Zsófia ORCID: https://orcid.org/0000-0002-8070-9962 <https://orcid.org/0000-0002-8070-9962> (2023) A hazai tejipar versenyképességének vizsgálata az Európai Unióban. Statisztikai Szemle, 101 (3). pp. 232-258. DOI 10.20311/stat2023.03.hu0232
|
| Kapcsolat: |
10.20311/stat2023.03.hu0232
|