Ugrás a tartalomhoz

A hazai tejipar versenyképességének vizsgálata az Európai Unióban

  • Metaadatok
Tartalom: https://unipub.lib.uni-corvinus.hu/11310/
Archívum: Corvinus Kutatások
Gyűjtemény: Status = Published
Subject = Economic policy
Subject = Food economy
Type = Article
Cím:
A hazai tejipar versenyképességének vizsgálata az Európai Unióban
Létrehozó:
Jámbor, Zsófia
Kiadó:
Központi Statisztikai Hivatal
Dátum:
2023
Téma:
Economic policy
Food economy
Tartalmi leírás:
A hazai agrárágazatok versenyképességét számos tanulmány elemezte az elmúlt évtizedekben. Arra keresték a választ, hogy ezek az ágazatok nemzetközi összehasonlításban mennyire állják meg a helyüket. Tanulmányom célja annak vizsgálata az eddigi elemzések fényében, hogy a magyar tejipar mennyire volt versenyképes az EU piacain 1999 és 2018 között. Az elemzéshez a megnyilvánuló komparatív előnyök módszerét alkalmaztam nemzetközi kereskedelmi adatokon, az iparág teljesítményét befolyásoló tényezők meghatározásához pedig panelkorrigált standard hibákat (PCSE) és dinamikus panelmodelleket is használtam. Az eredmények azt mutatják, hogy a hazai tejipar a vizsgált időszakban iparági szinten az EU tagállamai között a rangsor utolsó harmadában volt, a tejtermékcsoportok között viszont akadtak versenyképesek. Érdekesség, hogy a modellek alapján a tejipar teljesítményét befolyásoló tényezők közül a tejtámogatások hosszú távon nem növelik az iparági versenyképességet.
Nyelv:
magyar
magyar
Típus:
Article
PeerReviewed
Formátum:
application/pdf
Azonosító:
Jámbor, Zsófia ORCID: https://orcid.org/0000-0002-8070-9962 <https://orcid.org/0000-0002-8070-9962> (2023) A hazai tejipar versenyképességének vizsgálata az Európai Unióban. Statisztikai Szemle, 101 (3). pp. 232-258. DOI 10.20311/stat2023.03.hu0232
Kapcsolat:
10.20311/stat2023.03.hu0232