Ugrás a tartalomhoz

A fehérjék táplálkozás-élettani hatása, szerepük a sporttáplálkozásban

  • Metaadatok
Tartalom: https://journal.recreationcentral.eu/recreation/article/view/139
Archívum: Recreation
Gyűjtemény: Sport nutrition
Cím:
The nutritional and physiological effect of proteins, their influences on sports nutrition
A fehérjék táplálkozás-élettani hatása, szerepük a sporttáplálkozásban
Létrehozó:
Fritz, Péter
Mészáros, Nikoletta
Ignits, Dóra
Katona, Sára
Kiadó:
Dátum:
2017-09-01
Téma:
fehérje
funkció
szükséglet
sport
táplálkozás
Tartalmi leírás:
A fehérjék hosszú láncú aminosavakból felépülő makromolekulák. A humán genetikai állomány 20-féle aminosavat kódol, azonban szervezetünkben megtalálhatók további speciális aminosavak is. A WHO szerinti javasolt fehérjebevitel 19 év feletti, átlagos aktivitású személyek számára 0,8 g/ttkg/nap. Ennél magasabb, átlagosan 1,2 – 2 g/ttkg napi fehérjebevitel hozzájárul az izommunka során keletkezett mikrosérülések javításához; izom hypertrophiájához; izmok, inak, ínszalagok, csontok terheléshez való adaptálásához; nitrogénegyensúly létrehozásához. Sporttáplálkozási szempontból a mennyiségi tényezőkön túl többek között célszerű figyelembe venni az időzítést is. Ugyanis a testedzést követő két órán belül elfogyasztott magas biológiai értékű fehérje, valamint az elalvás előtti kazein is elősegíti az izomfehérje-szintézist. Különbséget kell tennünk sportáganként, ha fehérjebeviteli ajánlásról beszélünk. Állóképességi sportolóknak napi 1,2 – 1,4 g/ttkg javasolt; erő- és rezisztenciaedzést végző sportolóknál 1,6 – 1,7 g/ttkg szükséges. Zsírtömegből való fogyást nagy százalékkal rezisztencia típusú edzést végző, szigorú energiamegszorítás melletti kétszeres napi fehérjebeviteli mennyiség mellett tapasztaltak.
Nyelv:
magyar
Típus:
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Formátum:
application/pdf
Azonosító:
10.21486/recreation.2017.7.3.5
Forrás:
recreation; Évf. 7 szám 3 (2017): recreation; 10-12
3003-9509
2064-4981
Kapcsolat:
Létrehozó: