Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
|
|
A szénhidrátok táplálkozás-élettani hatásai és a sporttáplálkozásban betöltött szerepük |
| Tartalom: | https://journal.recreationcentral.eu/recreation/article/view/121 |
|---|---|
| Archívum: | Recreation |
| Gyűjtemény: | Sport nutrition |
| Cím: |
The nutritional and physiological effect of carbohydrates, their influences on sports nutrition
A szénhidrátok táplálkozás-élettani hatásai és a sporttáplálkozásban betöltött szerepük
|
| Létrehozó: |
Fritz, Péter
Ignits, Dóra
Katona, Sára
|
| Kiadó: | |
| Dátum: |
2018-08-13
|
| Téma: |
szénhidrát
sportteljesítmény
szénhidrátbevitel
szénhidráttöltés
|
| Tartalmi leírás: |
A szénhidrátok olyan makronutriensek, melyek a sejtek elsődleges energiaforrásai. A becsült átlagos szükségletet az agy glükózfelhasználása alapján számolják, így a javasolt minimum beviteli mennyiség 130 g/nap felnőttek számára. A nem emészthető szénhidrátok közé a diétás rostok tartoznak, melyek előnyös fiziológiás hatásokkal bírnak az emberi szervezet számára, befolyással vannak a glikémiás kontrollra, diabetesre és vérzsírszintekre. Az elégséges rostbeviteli értéket 25-28 g/nap között határozták meg a 19-50 éves felnőttek számára. A megfelelő szénhidrátbevitel nagy figyelmet kap a sporttáplálkozás területén, ugyanis nagy intenzitású edzés esetén az izomglikogén nyújtja a legfőbb energiaforrást. Sportolók számára a javasolt napi szénhidrát mennyisége általában 5-12 g/ttkg. A verseny előtti szénhidráttöltés 36-48 órával a megmérettetés előtt elkezdődik, melynek pontos szénhidrát- beviteli javaslata függ a terhelés időtartamától és intenzitásától. A testedzés időbeni terjedelme fontos tényező abból a szempontból, hogy kell-e szénhidrátot pótolni sportolás közben vagy sem.
|
| Nyelv: |
magyar
|
| Típus: |
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
|
| Formátum: |
application/pdf
|
| Azonosító: |
10.21486/recreation.2018.8.2.1
|
| Forrás: |
recreation; Évf. 8 szám 2 (2018): recreation; 10-14
3003-9509
2064-4981
|
| Kapcsolat: | |
| Létrehozó: |