Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
![]() |
Fenntarthatóság és sporttáplálkozás |
Tartalom: | https://journal.recreationcentral.eu/recreation/article/view/91 |
---|---|
Archívum: | Recreation |
Gyűjtemény: | Sport nutrition |
Cím: |
Sustainability and sport nutrition
Fenntarthatóság és sporttáplálkozás
|
Létrehozó: |
Fritz, Péter
Kiss, Anna
Pfeiffer, Laura
|
Kiadó: | |
Dátum: |
2020-03-01
|
Téma: |
fenntarthatóság
fehérjebevitel
táplálkozásműveltség
|
Tartalmi leírás: |
A mezőgazdaság és az élelmiszer-fogyasztás nagyban hozzájárul a környezetterheléshez, a környezetre gyakorolt legnagyobb hatást a hústermelés jelenti, amely magába foglalja az üvegházhatású gázok kibocsátását, a talaj és a víz felhasználását. Egyre több ország dolgoz ki hivatalos, élelmiszer-alapú táplálkozási ajánlásokat, amelyekbe a fenntarthatóságot is belefoglalják (például Németország és Svédország), azonban a sportolóknak szánt táplálkozási ajánlásokba a fenntarthatóság még nem került be. A sportolók étrendjének minőségét a fenntarthatóság szempontjából az állati eredetű termékek fogyasztása, a fehérjebeviteli ajánlások összehasonlítása, valamint az étrendi változatosság alapján vizsgálják. A nemzetközi szakirodalom egységes álláspontja szerint a sportolók egészségműveltségének növelése szükséges, amely magában foglalja a táplálkozási tudást, az egészségfejlesztést és a fenntartható fejlődést. Fontos, hogy a sportolók és az őket támogató szakemberek megismerjék a helyes élelmiszer-választás, az egészség és a fenntarthatóság közötti kapcsolatot.
|
Nyelv: |
magyar
|
Típus: |
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
|
Formátum: |
application/pdf
|
Azonosító: |
10.21486/recreation.2020.10.1.1
|
Forrás: |
recreation; Évf. 10 szám 1 (2020): recreation; 10-13
3003-9509
2064-4981
|
Kapcsolat: | |
Létrehozó: |