Ugrás a tartalomhoz

Fenntarthatóság és sporttáplálkozás

  • Metaadatok
Tartalom: https://journal.recreationcentral.eu/recreation/article/view/91
Archívum: Recreation
Gyűjtemény: Sport nutrition
Cím:
Sustainability and sport nutrition
Fenntarthatóság és sporttáplálkozás
Létrehozó:
Fritz, Péter
Kiss, Anna
Pfeiffer, Laura
Kiadó:
Dátum:
2020-03-01
Téma:
fenntarthatóság
fehérjebevitel
táplálkozásműveltség
Tartalmi leírás:
A mezőgazdaság és az élelmiszer-fogyasztás nagyban hozzájárul a környezetterheléshez, a környezetre gyakorolt legnagyobb hatást a hústermelés jelenti, amely magába foglalja az üvegházhatású gázok kibocsátását, a talaj és a víz felhasználását. Egyre több ország dolgoz ki hivatalos, élelmiszer-alapú táplálkozási ajánlásokat, amelyekbe a fenntarthatóságot is belefoglalják (például Németország és Svédország), azonban a sportolóknak szánt táplálkozási ajánlásokba a fenntarthatóság még nem került be. A sportolók étrendjének minőségét a fenntarthatóság szempontjából az állati eredetű termékek fogyasztása, a fehérjebeviteli ajánlások összehasonlítása, valamint az étrendi változatosság alapján vizsgálják. A nemzetközi szakirodalom egységes álláspontja szerint a sportolók egészségműveltségének növelése szükséges, amely magában foglalja a táplálkozási tudást, az egészségfejlesztést és a fenntartható fejlődést. Fontos, hogy a sportolók és az őket támogató szakemberek megismerjék a helyes élelmiszer-választás, az egészség és a fenntarthatóság közötti kapcsolatot.
Nyelv:
magyar
Típus:
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Formátum:
application/pdf
Azonosító:
10.21486/recreation.2020.10.1.1
Forrás:
recreation; Évf. 10 szám 1 (2020): recreation; 10-13
3003-9509
2064-4981
Kapcsolat:
Létrehozó: