Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
A burgonyabogár eredetű α-amiláz aktív centrum szerkezetének és transzfer aktivitásának tanulmányozása
|
Tartalom: | https://hdl.handle.net/2437/341238 |
---|---|
Archívum: | DEA PhD |
Gyűjtemény: |
PhD dolgozatok
Kémiai Tudományok Doktori Iskola |
Cím: |
A burgonyabogár eredetű α-amiláz aktív centrum szerkezetének és transzfer aktivitásának tanulmányozása
Characterization and application of Colorado potato beetle α-amylase
|
Létrehozó: |
Hámori, Csaba
|
Közreműködő: |
Gyémánt, Gyöngyi
Kémiai tudományok doktori iskola
Debreceni Egyetem::Természettudományi és Technológiai Kar
|
Dátum: |
2022-11-22T13:04:19Z
2022-11-22T13:04:19Z
2022
2023-03-20
|
Téma: |
alfa-amiláz, HPLC, bontási kép, szénhidrát, transzglikozilezés, aktív centrum, alhely térkép, burgonyabogár
alpha-amylase, HPLC, action pattern, carbohydrate, transglycosylation, active centre, subsite map, potato beetle
Kémiai tudományok
Természettudományok
|
Tartalmi leírás: |
A munkám célja burgonyabogár bél α-amiláz működésének megismerése, jellemzése, aktivitásának vizsgálata volt, mely a további kutatások során segítséget nyújt olyan természetes és szintetikus inhibitorok felkutatásában, illetve előállításában, amivel az általa okozott mezőgazdasági problémák megoldhatók lehetnek. A burgonyabogár szénhidrát emésztésének megismeréséhez elengedhetetlen volt a rovar eredetű α-amiláz spektrofotometriás enzimaktivitás vizsgálata, valamint a bontási képének meghatározása folyadékkromatográfiás módszerrel különböző tagszámú maltooligoszacharid szubsztrátokon. Mivel a vizsgálatok során kiderült, hogy burgonyabogár eredetű α-amiláz vad típusa transzglikozidáz aktivitással rendelkezik, tehát potenciálisan alkalmazható lehet oligoszacharidok szintetizálására, kísérleteket végeztem a transzfer aktivitás felderítésére is, melyhez különböző glikozidokat alkalmaztam szubsztrátként.
The goal of my doctoral thesis is the uncovering of Colorado potato beetle carbohydrate digestion with emphasis on the action pattern and the structure of the active site of the Colorado potato beetle α-amylase. In order to study the carbohydrate digestion of the Colorado potato beetle, it was essential to examine the activity of insect α-amylase by spectrophotometry, as well as to determine its action pattern by liquid chromatography on maltooligosaccharide substrates with different numbers of members. Since the tests revealed that the wild type α-amylase from colorado potato beetle has transglycosidase activity, so it can potentially be used to synthesize oligosaccharides. I also conducted experiments to study the transfer activity with different glycosides as substrates.
|
Nyelv: |
magyar
angol
|
Típus: |
PhD, doktori értekezés
|
Formátum: |
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
120
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
|
Azonosító: |