Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
|
|
Fumonizin mikotoxinok átalakulása az emésztés során, toxikus hatásuk, valamint biológiai hatástalanításuk: Irodalmi áttekintés |
| Tartalom: | https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/5167 |
|---|---|
| Archívum: | Acta Agraria Kaposváriensis |
| Gyűjtemény: |
Open Access DRIVERset
Élelmiszer-tudomány, élelmiszer-biztonság |
| Cím: |
Fumonizin mikotoxinok átalakulása az emésztés során, toxikus hatásuk, valamint biológiai hatástalanításuk: Irodalmi áttekintés
Fumonisin mycotoxins: the effect of digestion on the different forms. Toxic effects and biological detoxification: Review
|
| Létrehozó: |
Varga-Szatmári, Viktória
Vargáné Visi, Éva
Varga-Szatmári, Viktória
Vargáné Visi, Éva
|
| Kiadó: |
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campus Kaposvár Guba S. u. 40. 7400
|
| Dátum: |
2024-12-30
|
| Téma: |
táplálék mátrix
emésztés
biológiai hozzáférhetőség
fumonizinek
gyomor-bél traktus
|
| Tartalmi leírás: |
A mikotoxin-szennyezettség az élelmiszertermelés, -feldolgozás, -tárolás, -forgalmazás szinte minden szintjén kialakulhat, és jelentős gazdasági károkat okoz az állattenyésztésben, az állati termékelőállítás során és a növénytermesztésben egyaránt. Emberi viszonylatban az élelmiszerek előállítása-, feldolgozása és elfogyasztása során a szervezetbe bejutva a mikotoxinok számos egészségügyi problémát idéznek elő. Mivel a mikotoxin elsődleges expozíciós szerve a gasztrointesztinális traktus, emiatt a mikotoxin bélrendszerre gyakorolt káros hatásai prezentálásra kerülnek. Jelen áttekintő tanulmány bemutatja a táplálékban jelen levő és emésztés során felszabaduló fumonizin mikotoxin toxicitási hatásmechanizmusát, lehetséges átalakulási formáit, és a szervezet számára a különböző metabolitok biológiai hozzáférhetőségét. Cél továbbá a mikotoxin biológiai hatástalanításának ismertetése, ami leginkább a probiotikus baktériumokkal való megkötést, detoxifikálást jelenti. Ez a módszer az egyik olyan lehetséges út a mikotoxin-szennyezettség kiküszöbölésére, amely közben az élelmiszerek és takarmányok értékes komponensei nem sérülnek a feldolgozás során.
|
| Nyelv: |
magyar
|
| Típus: |
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
|
| Formátum: |
application/pdf
|
| Azonosító: |
10.31914/aak.5167
|
| Forrás: |
Acta Agraria Kaposváriensis; Évf. 28 szám 1-2 (2024): Acta Agraria Kaposváriensis; 63-81
1418-1789
|
| Kapcsolat: | |
| Létrehozó: |
Copyright (c) 2024 Varga-Szatmári Viktória, Vargáné Visi Éva
|