Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
![]() |
Fumonizin mikotoxinok átalakulása az emésztés során, toxikus hatásuk, valamint biológiai hatástalanításuk: Irodalmi áttekintés |
Tartalom: | https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/5167 |
---|---|
Archívum: | Acta Agraria Kaposváriensis |
Gyűjtemény: |
Open Access DRIVERset
Élelmiszer-tudomány, élelmiszer-biztonság |
Cím: |
Fumonizin mikotoxinok átalakulása az emésztés során, toxikus hatásuk, valamint biológiai hatástalanításuk: Irodalmi áttekintés
Fumonisin mycotoxins: the effect of digestion on the different forms. Toxic effects and biological detoxification: Review
|
Létrehozó: |
Varga-Szatmári, Viktória
Vargáné Visi, Éva
Varga-Szatmári, Viktória
Vargáné Visi, Éva
|
Kiadó: |
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campus Kaposvár Guba S. u. 40. 7400
|
Dátum: |
2024-12-30
|
Téma: |
táplálék mátrix
emésztés
biológiai hozzáférhetőség
fumonizinek
gyomor-bél traktus
|
Tartalmi leírás: |
A mikotoxin-szennyezettség az élelmiszertermelés, -feldolgozás, -tárolás, -forgalmazás szinte minden szintjén kialakulhat, és jelentős gazdasági károkat okoz az állattenyésztésben, az állati termékelőállítás során és a növénytermesztésben egyaránt. Emberi viszonylatban az élelmiszerek előállítása-, feldolgozása és elfogyasztása során a szervezetbe bejutva a mikotoxinok számos egészségügyi problémát idéznek elő. Mivel a mikotoxin elsődleges expozíciós szerve a gasztrointesztinális traktus, emiatt a mikotoxin bélrendszerre gyakorolt káros hatásai prezentálásra kerülnek. Jelen áttekintő tanulmány bemutatja a táplálékban jelen levő és emésztés során felszabaduló fumonizin mikotoxin toxicitási hatásmechanizmusát, lehetséges átalakulási formáit, és a szervezet számára a különböző metabolitok biológiai hozzáférhetőségét. Cél továbbá a mikotoxin biológiai hatástalanításának ismertetése, ami leginkább a probiotikus baktériumokkal való megkötést, detoxifikálást jelenti. Ez a módszer az egyik olyan lehetséges út a mikotoxin-szennyezettség kiküszöbölésére, amely közben az élelmiszerek és takarmányok értékes komponensei nem sérülnek a feldolgozás során.
|
Nyelv: |
magyar
|
Típus: |
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
|
Formátum: |
application/pdf
|
Azonosító: |
10.31914/aak.5167
|
Forrás: |
Acta Agraria Kaposváriensis; Évf. 28 Szám 1-2 (2024): Acta Agraria Kaposváriensis; 63-81
1418-1789
|
Kapcsolat: | |
Létrehozó: |
Copyright (c) 2024 Varga-Szatmári Viktória, Vargáné Visi Éva
|