Ugrás a tartalomhoz

Az ételintolerancia területén ismert enzimek felmérése

  • Metaadatok
Tartalom: https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/jelenkori_tars-gazd_folyamatok/article/view/46119
Archívum: Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok
Gyűjtemény: Egészség és táplálkozás
Cím:
Survey of Enzymes Known in the Field of Food Intolerance
Az ételintolerancia területén ismert enzimek felmérése
Létrehozó:
Balázs, Brigitta
Nyiri, Viktória
Varró, Boglárka
Kiadó:
Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar
Dátum:
2024-12-28
Téma:
termékfejlesztés
innováció
enzim
ételintolerancia
diéta
Tartalmi leírás:
Az emberek saját bevallása szerint és a közhiedelem szerint napjainkban egyre több az ételintoleranciában, többek között laktózintolerancia vagy enzimhiány miatt létrejövő emésztési problémákkal küzdő személy. Jelen tanulmány célja az ételallergia- ételintolerancia kérdéskörének áttekintése arra fókuszálva, hogy felmérje kiscsoportos minta alapján, hogy a megkérdezettek körében fennáll-e a probléma, szükséges-e a tápanyagok lebontásához enzimbevitel a szerveztükben, illetve mely élelmiszerek jelentenek problémát. Az eredmények alátámasztják, hogy a speciális étrendi igények speciális termékkínálatot hoznak maguk után. Ahol felmerül a kérdés, hogy valóban az a távoli jövő (is), hogy a tejcukor-, glutén-, és a tojásmentes termékek piaca növekszik, vagy termékfejlesztést tekintve lehetséges-e olyan innováció, hogy az előbbi termékeink adott helyen ható, adott működést ellátó enzimet, toleráló faktort tartalmazzanak? A kapott adatok alapján a tanulmány említést tesz egyes diétákra, speciális étrendek alkalmazására. Ugyanakkor szem előtt tartja, hogy a felesleges megszorító étrend pszichés gondokhoz, az életminőség romlásához, sőt akár hiányállapotokhoz is vezethet.
Nyelv:
magyar
Típus:
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Formátum:
application/pdf
Azonosító:
10.14232/jtgf.2024.3-4.11-22
Forrás:
Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok; Évf. 19 szám 3-4 (2024); 11-22
2676-9867
1788-7593
Kapcsolat:
Létrehozó:
Copyright (c) 2025 Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok