Ugrás a tartalomhoz

Az élelmiszerbiztonság és a turizmus összefüggései az Európai Unióban

  • Metaadatok
Tartalom: https://unipub.lib.uni-corvinus.hu/10733/
Archívum: Corvinus Kutatások
Gyűjtemény: Status = Published
Subject = Food economy
Subject = Commerce and tourism
Subject = Ecology
Subject = Food safety and quality
Type = Book Section
Cím:
Az élelmiszerbiztonság és a turizmus összefüggései az Európai Unióban
Létrehozó:
Zsarnóczky, Martin Balázs
Kiadó:
Selye János Egyetem
Dátum:
2018
Téma:
Food safety and quality
Food economy
Commerce and tourism
Ecology
Tartalmi leírás:
A turizmusban fontos szerepet játszik a korszerű élelmiszeripar és kapcsolódó szereplőinek kiegyensúlyozott helyzete. A turizmus folyamatában a turista helyi élelmiszereket fogyaszt el a rendelkezésére álló vendéglátóipari egységekben, és szívesen próbál ki gasztronómiai specialistásokat, különlegességet az utazásai során. A turisták számára kiemelt fontosságot képvisel az élelmiszerek biztonsága, bár ez nem minden esetben a tudatos fogyasztói magatartásuk részeként. A helyi lakosság és a turisták egyaránt a helyben rendelkezésre álló élelmiszereket fogyasztanak, de fogyasztói preferenciáik eltérők lehetnek. Az élelmiszerek biztonsági előírásait nemzetközi szerződések szabályozzák a közel fél évszázados tapasztalatok elemzései alapján. A nemzetközi szervezetek által megalkotott normának tekinthető élelmiszerbiztonsági szabályozásban az Európai Unió élen jár szigorú szabályrendszerével, amelyek többnyire irányelveken alapulnak. A biztonságos élelmiszerek felhasználásával kapcsolatosan nemcsak az „új” élelmiszerek támasztanak kihívást, hanem a klímaváltozás és a fenntartható élelmiszer fogyasztási stratégia kialakítása is. A klímaváltozással összefüggő folyamatokban eltérő intenzitással bukkannak fel olyan megoldandó élelmiszerbiztonsági problémák, mint a kémiai, bakteriológiai és mikrobiológiai szennyezettség kérdésköre. A turizmusban résztvevők nagy száma okán fontos felhívni a figyelmet az élelmiszerekkel összefüggő romlás, fertőzés és más egyéb negatív tulajdonságok megismertetésére, hiszen a biztonságos élelmiszerfogyasztás minden desztinációban alapvető turisztikai szükséglet. Új jelenség, hogy az élelmiszerek el nem fogyasztása kapcsán egyre kellemetlenebb méreteket kezd ölteni a világszerte növekvő ütemű az élelmiszerpazarlás. A kutatásomban kapcsolatokat keresek a biztonság értelmezése és az élelmiszerfogyasztás folyamatában, illetve szeretném az élelmiszeripari termelékenység trendjei és a turizmus folyamatai közötti párhuzamos kapcsolatokat feltárni.
Nyelv:
magyar
magyar
Típus:
Book Section
PeerReviewed
Formátum:
application/pdf
Azonosító:
Zsarnóczky, Martin Balázs ORCID: https://orcid.org/0000-0002-2905-2168 <https://orcid.org/0000-0002-2905-2168> (2018) Az élelmiszerbiztonság és a turizmus összefüggései az Európai Unióban. In: A hatékony marketing. Selye János Egyetem, Komárno, pp. 744-754. . ISBN 9788081222368
Kapcsolat: