Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
|
|
Az élelmiszerbiztonság és a turizmus összefüggései az Európai Unióban |
| Tartalom: | https://unipub.lib.uni-corvinus.hu/10733/ |
|---|---|
| Archívum: | Corvinus Kutatások |
| Gyűjtemény: |
Status = Published
Subject = Food economy Subject = Commerce and tourism Subject = Ecology Subject = Food safety and quality Type = Book Section |
| Cím: |
Az élelmiszerbiztonság és a turizmus összefüggései az Európai Unióban
|
| Létrehozó: |
Zsarnóczky, Martin Balázs
|
| Kiadó: |
Selye János Egyetem
|
| Dátum: |
2018
|
| Téma: |
Food safety and quality
Food economy
Commerce and tourism
Ecology
|
| Tartalmi leírás: |
A turizmusban fontos szerepet játszik a korszerű élelmiszeripar és kapcsolódó szereplőinek kiegyensúlyozott
helyzete. A turizmus folyamatában a turista helyi élelmiszereket fogyaszt el a rendelkezésére álló
vendéglátóipari egységekben, és szívesen próbál ki gasztronómiai specialistásokat, különlegességet az utazásai
során. A turisták számára kiemelt fontosságot képvisel az élelmiszerek biztonsága, bár ez nem minden esetben a
tudatos fogyasztói magatartásuk részeként. A helyi lakosság és a turisták egyaránt a helyben rendelkezésre álló
élelmiszereket fogyasztanak, de fogyasztói preferenciáik eltérők lehetnek. Az élelmiszerek biztonsági előírásait
nemzetközi szerződések szabályozzák a közel fél évszázados tapasztalatok elemzései alapján. A nemzetközi szervezetek által megalkotott normának tekinthető élelmiszerbiztonsági szabályozásban az Európai Unió élen jár szigorú szabályrendszerével, amelyek többnyire irányelveken alapulnak. A biztonságos élelmiszerek felhasználásával kapcsolatosan nemcsak az „új” élelmiszerek támasztanak kihívást, hanem a klímaváltozás és a fenntartható élelmiszer fogyasztási stratégia kialakítása is. A klímaváltozással összefüggő folyamatokban eltérő intenzitással bukkannak fel olyan megoldandó élelmiszerbiztonsági problémák, mint a kémiai, bakteriológiai és mikrobiológiai szennyezettség kérdésköre. A turizmusban résztvevők nagy száma okán fontos felhívni a figyelmet az élelmiszerekkel összefüggő romlás, fertőzés és más egyéb negatív tulajdonságok megismertetésére, hiszen a biztonságos élelmiszerfogyasztás minden desztinációban alapvető turisztikai szükséglet. Új jelenség, hogy az élelmiszerek el nem fogyasztása kapcsán egyre kellemetlenebb méreteket kezd ölteni a világszerte
növekvő ütemű az élelmiszerpazarlás. A kutatásomban kapcsolatokat keresek a biztonság értelmezése és az
élelmiszerfogyasztás folyamatában, illetve szeretném az élelmiszeripari termelékenység trendjei és a turizmus
folyamatai közötti párhuzamos kapcsolatokat feltárni.
|
| Nyelv: |
magyar
magyar
|
| Típus: |
Book Section
PeerReviewed
|
| Formátum: |
application/pdf
|
| Azonosító: |
Zsarnóczky, Martin Balázs ORCID: https://orcid.org/0000-0002-2905-2168 <https://orcid.org/0000-0002-2905-2168> (2018) Az élelmiszerbiztonság és a turizmus összefüggései az Európai Unióban. In: A hatékony marketing. Selye János Egyetem, Komárno, pp. 744-754. . ISBN 9788081222368
|
| Kapcsolat: |