Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
Mikotoxin elimináció siló és élelmiszeripari eredetű mikroorganizmusokkal
|
| Tartalom: | https://hdl.handle.net/2437/381779 |
|---|---|
| Archívum: | DEA PhD |
| Gyűjtemény: |
PhD dolgozatok
Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskola |
| Cím: |
Mikotoxin elimináció siló és élelmiszeripari eredetű mikroorganizmusokkal
Mycotoxin elimination with microorganisms of silo and food industry origin
|
| Létrehozó: |
Adácsi, Cintia
|
| Közreműködő: |
Pusztahelyi, Tünde
Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar
Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar::Agrárműszerközpont
Adácsi , Cintia
|
| Dátum: |
2024-11-08T09:25:42Z
2024-11-08T09:25:42Z
2024
2025-01
|
| Téma: |
mikotoxin
elimináció
élelmiszeripar
|
| Tartalmi leírás: |
A biztonságos élelmiszer-ellátás iránti igény kielégítésével kapcsolatos elvárás egyre növekszik. Egészségügyi kockázatuk mellett az egyes gombák által termelt mikotoxinok nagy gazdasági valamint állat- és humán-egészségügyi veszélyt jelentenek, és negatív hatással lehetnek az élelmiszer-ellátás fenntarthatóságára. A detoxifikáció a legalkalmasabb módszer az élelmiszerek mikotoxin szintjének csökkentésére, mely során ezeket a toxinokat eltávolítják a termékből a fogyasztás előtt. A mikotoxinok biológiai detoxifikációja nagyon ígéretes megoldásnak tűnik, amely lehetővé teszi a mikroorganizmusok felhasználását, a mikotoxin mennyiségének csökkentését, vegyszerek nélkül.
Az értekezés célja, hogy kiemelje a biológiai detoxifikáció értékét, a baktériumok hasznosíthatóságát. Célja továbbá a fermentált takarmányok mikrobiológiai állapotának meghatározása, a fermentált takarmányok mikotoxin szennyezettségének kimutatása, magas mikotoxin rezisztenciával, és eliminációval rendelkező baktériumok izolálását, jellemzését, izolált baktériumok 16S rRNS alapú, és MALDI-TOF MS módszerrel történő azonosítását, silótakarmány és tejipari eredetű organizmusok mikotoxin eliminációs képességének vizsgálatát HPLC és ELISA módszerrel, a lehetséges jövőbeli alkalmazás szepontjából, általam begyűjtött kukorica növényből szilázs készítését, mikotoxin elimináció tesztelése céljából.
|
| Nyelv: |
magyar
|
| Típus: |
PhD, doktori értekezés
|
| Formátum: |
application/pdf
application/pdf
application/pdf
120
application/pdf
application/pdf
application/pdf
|
| Azonosító: |