Ugrás a tartalomhoz

 

Mikotoxin elimináció siló és élelmiszeripari eredetű mikroorganizmusokkal
Mycotoxin elimination with microorganisms of silo and food industry origin

  • Metaadatok
Tartalom: https://hdl.handle.net/2437/381779
Archívum: DEA PhD
Gyűjtemény: PhD dolgozatok
Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskola
Cím:
Mikotoxin elimináció siló és élelmiszeripari eredetű mikroorganizmusokkal
Mycotoxin elimination with microorganisms of silo and food industry origin
Létrehozó:
Adácsi, Cintia
Közreműködő:
Pusztahelyi, Tünde
Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar
Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar::Agrárműszerközpont
Adácsi , Cintia
Dátum:
2024-11-08T09:25:42Z
2024-11-08T09:25:42Z
2024
2025-01
Téma:
mikotoxin
elimináció
élelmiszeripar
Tartalmi leírás:
A biztonságos élelmiszer-ellátás iránti igény kielégítésével kapcsolatos elvárás egyre növekszik. Egészségügyi kockázatuk mellett az egyes gombák által termelt mikotoxinok nagy gazdasági valamint állat- és humán-egészségügyi veszélyt jelentenek, és negatív hatással lehetnek az élelmiszer-ellátás fenntarthatóságára. A detoxifikáció a legalkalmasabb módszer az élelmiszerek mikotoxin szintjének csökkentésére, mely során ezeket a toxinokat eltávolítják a termékből a fogyasztás előtt. A mikotoxinok biológiai detoxifikációja nagyon ígéretes megoldásnak tűnik, amely lehetővé teszi a mikroorganizmusok felhasználását, a mikotoxin mennyiségének csökkentését, vegyszerek nélkül. Az értekezés célja, hogy kiemelje a biológiai detoxifikáció értékét, a baktériumok hasznosíthatóságát. Célja továbbá a fermentált takarmányok mikrobiológiai állapotának meghatározása, a fermentált takarmányok mikotoxin szennyezettségének kimutatása, magas mikotoxin rezisztenciával, és eliminációval rendelkező baktériumok izolálását, jellemzését, izolált baktériumok 16S rRNS alapú, és MALDI-TOF MS módszerrel történő azonosítását, silótakarmány és tejipari eredetű organizmusok mikotoxin eliminációs képességének vizsgálatát HPLC és ELISA módszerrel, a lehetséges jövőbeli alkalmazás szepontjából, általam begyűjtött kukorica növényből szilázs készítését, mikotoxin elimináció tesztelése céljából.
Nyelv:
magyar
Típus:
PhD, doktori értekezés
Formátum:
application/pdf
application/pdf
application/pdf
120
application/pdf
application/pdf
application/pdf
Azonosító: