Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
![]() |
Az entomofágiával, azaz a rovarok fogyasztásával kapcsolatos attitűdök vizsgálata |
Tartalom: | https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/jelenkori_tars-gazd_folyamatok/article/view/44583 |
---|---|
Archívum: | Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok |
Gyűjtemény: | Oktatás, egészségmegőrzés, táplálkozás |
Cím: |
Consuming Insects, i.e. The Study of Attitudes Related to Entomophagy
Az entomofágiával, azaz a rovarok fogyasztásával kapcsolatos attitűdök vizsgálata
|
Létrehozó: |
Kovács, Krisztina
Szűcs, Róbert Sándor
|
Kiadó: |
Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar
|
Dátum: |
2023-10-17
|
Téma: |
új élelmiszerek
rovarfogyasztás
ehető rovarok
fogyasztói reakció
|
Tartalmi leírás: |
Globálisan növekvő társadalmunk, melynek létszáma már meghaladta a 8 milliárdot, minden bizonnyal az elkövetkező időkben is a jelenlegi növekvő tendenciát fogja követni. A jövőben a megnövekedett népességnek szükségszerűen több élelmiszerre lesz szüksége, aminek akadályozó tényezője a csökkenő megművelhető földterületek mennyisége és az elsivatagosodás egyaránt. A jövő élelmezési problémáját napjaink emberének kell megoldania alternatív lehetőségeket kutatva. Azt láthatjuk, hogy jelenleg az általunk fogyasztott állatok és növények génmódosításával, műtrágyák és permetezőszerek túlzott használatával próbálják növelni a felnevelhető és megtermelhető állományt. Sajnos ezek a megoldási lehetőségek, bár lehet, hogy orvosolják az adott problémát, de eközben újabbakat hoznak létre. A génmódosítás hatása hosszútávon még nem ismert, a műtrágyák és növényvédő szerekként nevezett termékek pedig bizonyítottan káros hatással vannak az emberi szervezetre. Lehetséges alternatív megoldás lehet, ami már régóta sejthető volt, a rovarok bevonása az élelmezésbe. Ettől a lehetőségtől nekünk európai embereknek aggályaink adódhatnak, hiszen a mi táplálkozási kultúránkban ez még nem jelent meg. Cikkünk hivatott felkutatni az élettani hatását a fogyasztásnak, ismertetni az aktuális piaci trendeket és feltérképezni, hogy mit gondolnak és mit (nem) fogyasztanának szívesen a fogyasztók. Kutatásunk említést tesz a törvényi háttérről és kiemeli az aktuális eredményeket az entomofágiával kapcsolatban. Továbbá a fogyasztás előnyei mellett meghatározzuk a hátrányokat is.
|
Nyelv: |
magyar
|
Típus: |
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
|
Formátum: |
application/pdf
|
Azonosító: |
10.14232/jtgf.2023.1-2.119-138
|
Forrás: |
Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok; Évf. 18 szám 1-2 (2023); 119-138
2676-9867
1788-7593
|
Kapcsolat: | |
Létrehozó: |
Copyright (c) 2023 Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok
|