Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
|   | A hús márványozottságának RGB-, hiperspektrális- és CT- képfeldolgozással történő jellemzésének kritériumai | 
| Tartalom: | https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/2084 | 
|---|---|
| Archívum: | Acta Agraria Kaposváriensis | 
| Gyűjtemény: | Digitális képalkotás Open Access DRIVERset | 
| Cím: | 
					Criterions of meat marbling characterization by RGB-, hyperspectral and CT imaging algorithms
				 
					A hús márványozottságának RGB-, hiperspektrális- és CT- képfeldolgozással történő jellemzésének kritériumai
				 | 
| Létrehozó: | 
						Firtha, Ferenc
					 
						Romvári, Róbert
					 | 
| Kiadó: | 
					Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campus Kaposvár Guba S. u. 40. 7400
										 | 
| Dátum: | 
					2014-02-15
										 | 
| Téma: | 
					márványozottság
										 
					képfeldolgozás
										 
					NIR hiperspektrális,
										 
					CT
										 
					kritériumok
										 | 
| Tartalmi leírás: | 
					Eltérő lizin/emészthető energia arányú takarmánnyal etetett Danbred sertések (n=164) tarja és karaj mintáinak márványozottságát becsültük optikai/képalkotó eljárásokkal és szakértők bevonásával, kiegészítve a zsír-, a nedvesség- és a fehérjetartalom meghatározásával. A vizsgálatok célja a márványozottságot és a zsírtartalmat objektíven becslő képfeldolgozási algoritmus kidolgozása volt. Feltételként határoztuk meg a szakértői minősítéssel és az analitikai mérésekkel való jó egyezést, továbbá azt, hogy legyen invariáns forgatásra, felbontásra és fényviszonyokra. A mintákról szkettering, RGB, NIR hiperspektrális és CT felvételeket készítettünk. Az RGB képeken a képfeldolgozó algoritmus felbontástól, fényerőtől, forgatástól függetlenül jól korrelált a szakértői bírálat eredményével, és hasonló értéket jelzett azonos egyedek eltérő (karaj, tarja) mintáira. A hiperspektrális felvételek alapján egyrészt megvizsgáltuk, hogy a színhús, zsír és egyéb kötőszövet spektrálisan megkülönböztethetők-e, teszteltük a képfeldolgozó algoritmus hatékonyságát, felbontástól való függetlenségét. A CT felvételek alapján bizonyítottuk, hogy bár a hús mintázata a rostirány mentén erősen változik, a becsült márványozottság közel konstans marad. Az algoritmus korrelációs és függetlenségi, valamint stabilitási kritériumai teljesültek.
										 | 
| Nyelv: | 
						magyar
												 | 
| Típus: | 
					info:eu-repo/semantics/article
										 
					info:eu-repo/semantics/publishedVersion
										 | 
| Formátum: | 
					application/pdf
										 | 
| Azonosító: | |
| Forrás: | 
					Acta Agraria Kaposváriensis; Évf. 18 szám 1 (2014): Acta Agraria Kaposváriensis; 66-75
										 
					1418-1789
										 | 
| Kapcsolat: |