Ugrás a tartalomhoz

Az eltérő növényi olajok hatása az intenzíven nevelt süllő (Sander lucioperca (L.)) testösszetételére

  • Metaadatok
Tartalom: https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/2076
Archívum: Acta Agraria Kaposváriensis
Gyűjtemény: Akvakultúra és hidrobiológia
Open Access DRIVERset
Cím:
Effect of different vegetable oils on the body composition of pikeperch (Sander lucioperca (L.)) under intensive culture conditions
Az eltérő növényi olajok hatása az intenzíven nevelt süllő (Sander lucioperca (L.)) testösszetételére
Létrehozó:
Molnár, Tamás
Szabó, Gergely
Szabó, András
Csuvár, Adrienn
Hancz, Csaba
Kiadó:
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campus Kaposvár Guba S. u. 40. 7400
Dátum:
2013-02-15
Téma:
zsírsav profil
file összetétel
süllő
Sander lucioperca (L.)
növényi olaj
Tartalmi leírás:
A kísérlet célja a különféle növényi olajok süllő (Sander lucioperca (L.)) testösszetételére kifejtett hatásának vizsgálata volt. A 27,88±7,97 g tömegű és 135,83±11,99 mm (átlag±SD; n=60) standard testhosszú halakat 65 literes recirkulációs rendszerben működő akváriumokba telepítettük fel és három különböző növényi olajokat tartalmazó kísérleti tápot fogyasztottak. Ezek egy alaptakarmány (6%-os zsírtartalommal) növényi olajos (szója olaj (So), repce olaj (Ra), és napraforgó olaj (Su)) kiegészítésével készültek (11%-os átlagos nyerszsír tartalommal). A 6 hetes kísérlet végén meghatároztuk a testösszetételt és a zsírsavösszetételt. A kontrol csoport mely az alaptakarmányt fogyasztotta jelentősen alacsonyabb szárazanyag és zsírtartalmat mutatott, mint a kezelt csoportok. A hal filé zsírsav összetétele a kísérleti takarmányok zsírsavösszetételének megfelelően alakult. A palmitinsav (C16:0) részaránya csökkent, míg az olajsavé (C18:1n-9) szignifikánsan nőtt a repce olajos (Ra) csoport filéjében a kontrolhoz viszonyítva. A linolsav (C18:2n-6; repceolajos takarmány Ra) és α-linolénsav (C18:3n-3; repce és szójaolajos, Ra és So takarmányok) aránya szintén növekedést mutatott, míg az arachidonsav (C20:4n-6) jelentősen csökkent az összes kezelt csoportban. A DPA (C22:5n-3) aránya a repceolajos (Ra) és napraforgó-olajos (Su) csoportokban változott szignifikánsan. Az n3 zsírsavak aránya a legmagasabb a napraforgó-olajos (Su), míg az n6 zsírsavak aránya a szójaolajos (So) csoportban volt. A legmagasabb n9 zsírsav arányt a repceolaj alakította ki a filében. A kezdeti értékhez képest az összes kezelés csökkentette az n3/n6 arányt a filében.
Nyelv:
angol
Típus:
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Formátum:
application/pdf
Azonosító:
Forrás:
Acta Agraria Kaposváriensis; Évf. 17 szám 1 (2013): Acta Agraria Kaposváriensis; 50-62
1418-1789
Kapcsolat: