Ugrás a tartalomhoz

Dió törtszem etetésének hatása a ponty filé (Cyprinus carpio L.) húsminőségére, zsírsav összetételére és fogyasztói megítélésére

  • Metaadatok
Tartalom: https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/2075
Archívum: Acta Agraria Kaposváriensis
Gyűjtemény: Akvakultúra és hidrobiológia
Open Access DRIVERset
Cím:
The effect of walnut feed on the carp’s (Cyprinus carpio L.) meat quality, fatty acid composition and consumer perception
Dió törtszem etetésének hatása a ponty filé (Cyprinus carpio L.) húsminőségére, zsírsav összetételére és fogyasztói megítélésére
Létrehozó:
Varga, Dániel
ifj. Horváth, Zoltán
Horváth, Zoltán
Andrássyné Baka, Gabriella
Szabó, András
Kiadó:
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campus Kaposvár Guba S. u. 40. 7400
Dátum:
2013-02-15
Téma:
ponty
diótakarmány
húsminőség
zsírsavösszetétel
fogyasztói megítélés
Tartalmi leírás:
Kísérletünkben diófeldolgozói hulladékkal etetett pontyok minőségi tulajdonságait hasonlítottunk össze hagyományos gabonatakarmányon nevelt pontyokéval. A vizsgálat során csoportonként 9 halat vizsgáltunk, meghatároztuk a filék konvencionális húsminőségét (víztartó képesség, szín, pH), zsírsavprofilját valamint fogyasztói megítélését). A csoportokat független kétmintás t-próbával összehasonlítva jelentős különbségeket találtunk. A dióval etetett halak filéjének víztartó képessége kedvezőbbnek bizonyult. A filé színében szignifikáns különbséget találtunk, a dió kiegészítéssel nevelt pontyok húsa sötétebb tónusú a megszokottnál. A zsírsavprofil meghatározása során szinte mindegyik egyedi zsírsav és származtatott zsírsav adat szignifikánsan különbözött a két csoportban. A dió jelentős mértékben csökkentette a telített, és növelte a többszörösen telítetlen zsírsavak arányát. Bár a dió jelentős n6 zsírsav forrás, az n6/n3 arány is jóval kedvező értéket mutat a szemesterményt fogyasztó halakkal szemben. A fogyasztói megítélés során a dióval etetett pontyok több tekintetben jobb pontszámot kaptak a másik csoporttal szemben. A bírálók kevésbé zsírosnak, jobb ízűnek ítélték a diót fogyasztó halakat és az összbenyomás esetében is pozitívabban értékelték ezt a csoportot. Eredményeink alapján elmondható, hogy a dió takarmány etetés hatására keletkezett termék több szempontból egy magasabb értéket képviselhet a piacon a hagyományosan gabonával takarmányozott ponty húsával szemben.
Nyelv:
magyar
Típus:
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Formátum:
application/pdf
Azonosító:
Forrás:
Acta Agraria Kaposváriensis; Évf. 17 szám 1 (2013): Acta Agraria Kaposváriensis; 41-49
1418-1789
Kapcsolat: