Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
![]() |
Dió törtszem etetésének hatása a ponty filé (Cyprinus carpio L.) húsminőségére, zsírsav összetételére és fogyasztói megítélésére |
Tartalom: | https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/2075 |
---|---|
Archívum: | Acta Agraria Kaposváriensis |
Gyűjtemény: |
Akvakultúra és hidrobiológia
Open Access DRIVERset |
Cím: |
The effect of walnut feed on the carp’s (Cyprinus carpio L.) meat quality, fatty acid composition and consumer perception
Dió törtszem etetésének hatása a ponty filé (Cyprinus carpio L.) húsminőségére, zsírsav összetételére és fogyasztói megítélésére
|
Létrehozó: |
Varga, Dániel
ifj. Horváth, Zoltán
Horváth, Zoltán
Andrássyné Baka, Gabriella
Szabó, András
|
Kiadó: |
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campus Kaposvár Guba S. u. 40. 7400
|
Dátum: |
2013-02-15
|
Téma: |
ponty
diótakarmány
húsminőség
zsírsavösszetétel
fogyasztói megítélés
|
Tartalmi leírás: |
Kísérletünkben diófeldolgozói hulladékkal etetett pontyok minőségi tulajdonságait hasonlítottunk össze hagyományos gabonatakarmányon nevelt pontyokéval. A vizsgálat során csoportonként 9 halat vizsgáltunk, meghatároztuk a filék konvencionális húsminőségét (víztartó képesség, szín, pH), zsírsavprofilját valamint fogyasztói megítélését). A csoportokat független kétmintás t-próbával összehasonlítva jelentős különbségeket találtunk. A dióval etetett halak filéjének víztartó képessége kedvezőbbnek bizonyult. A filé színében szignifikáns különbséget találtunk, a dió kiegészítéssel nevelt pontyok húsa sötétebb tónusú a megszokottnál. A zsírsavprofil meghatározása során szinte mindegyik egyedi zsírsav és származtatott zsírsav adat szignifikánsan különbözött a két csoportban. A dió jelentős mértékben csökkentette a telített, és növelte a többszörösen telítetlen zsírsavak arányát. Bár a dió jelentős n6 zsírsav forrás, az n6/n3 arány is jóval kedvező értéket mutat a szemesterményt fogyasztó halakkal szemben. A fogyasztói megítélés során a dióval etetett pontyok több tekintetben jobb pontszámot kaptak a másik csoporttal szemben. A bírálók kevésbé zsírosnak, jobb ízűnek ítélték a diót fogyasztó halakat és az összbenyomás esetében is pozitívabban értékelték ezt a csoportot. Eredményeink alapján elmondható, hogy a dió takarmány etetés hatására keletkezett termék több szempontból egy magasabb értéket képviselhet a piacon a hagyományosan gabonával takarmányozott ponty húsával szemben.
|
Nyelv: |
magyar
|
Típus: |
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
|
Formátum: |
application/pdf
|
Azonosító: | |
Forrás: |
Acta Agraria Kaposváriensis; Évf. 17 szám 1 (2013): Acta Agraria Kaposváriensis; 41-49
1418-1789
|
Kapcsolat: |