Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
![]() |
Növényi eredetű élelmiszer- és takarmány-alapanyagok aminosav-összetételének alakulása a nyersfehérje-tartalom függvényében |
Tartalom: | https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1926 |
---|---|
Archívum: | Acta Agraria Kaposváriensis |
Gyűjtemény: |
Cikkek
Open Access DRIVERset |
Cím: |
Amino acid content of plant origin basic food and feed materials as a function of crude protein content
Növényi eredetű élelmiszer- és takarmány-alapanyagok aminosav-összetételének alakulása a nyersfehérje-tartalom függvényében
|
Létrehozó: |
Csapó, János
Győri, Zoltán
Csapóné Kiss, Zsuzsanna
Borosné Győri, Anikó
|
Kiadó: |
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campus Kaposvár Guba S. u. 40. 7400
|
Dátum: |
2008-02-15
|
Téma: |
nyersfehérje-tartalom
aminosav-összetétel
esszenciális aminosavak
biológiai érték
|
Tartalmi leírás: |
Különböző takarmány-alapanyagok (búza, árpa, kukorica, zab, köles, szójabab, napraforgó és repcedara) nyersfehérje-tartalmát, aminosav-tartalmát, a fehérje aminosav-összetételét, és biológiai értékét határozták meg. A regressziós egyenletekkel bizonyították, hogy az aminosavak mennyisége a növekvő nyersfehérje-tartalommal nő, tehát az aminosav-tartalom a nyersfehérje-tartalom alapján becsülhető. A takarmányfehérje esetében viszont csak annak glutaminsav- és lizintartalmát lehet csak a nyersfehérje-tartalom alapján becsülni. A fehérje aminosav-összetételét vizsgálva a nyersfehérje-tartalom függvényében, megállapították, hogy növekvő nyersfehérjetartalommal a nem esszenciális aminosavak mennyisége nő, az esszenciális aminosavak mennyisége viszont csökken, melynek következtében a fehérje biológia értéke is kisebb lesz.
|
Nyelv: |
magyar
|
Típus: |
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
|
Formátum: |
application/pdf
|
Azonosító: | |
Forrás: |
Acta Agraria Kaposváriensis; Évf. 12 szám 3 (2008): Acta Agraria Kaposváriensis; 73-82
1418-1789
|
Kapcsolat: |