Ugrás a tartalomhoz

Növényi eredetű élelmiszer- és takarmány-alapanyagok aminosav-összetételének alakulása a nyersfehérje-tartalom függvényében

  • Metaadatok
Tartalom: https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1926
Archívum: Acta Agraria Kaposváriensis
Gyűjtemény: Cikkek
Open Access DRIVERset
Cím:
Amino acid content of plant origin basic food and feed materials as a function of crude protein content
Növényi eredetű élelmiszer- és takarmány-alapanyagok aminosav-összetételének alakulása a nyersfehérje-tartalom függvényében
Létrehozó:
Csapó, János
Győri, Zoltán
Csapóné Kiss, Zsuzsanna
Borosné Győri, Anikó
Kiadó:
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campus Kaposvár Guba S. u. 40. 7400
Dátum:
2008-02-15
Téma:
nyersfehérje-tartalom
aminosav-összetétel
esszenciális aminosavak
biológiai érték
Tartalmi leírás:
Különböző takarmány-alapanyagok (búza, árpa, kukorica, zab, köles, szójabab, napraforgó és repcedara) nyersfehérje-tartalmát, aminosav-tartalmát, a fehérje aminosav-összetételét, és biológiai értékét határozták meg. A regressziós egyenletekkel bizonyították, hogy az aminosavak mennyisége a növekvő nyersfehérje-tartalommal nő, tehát az aminosav-tartalom a nyersfehérje-tartalom alapján becsülhető. A takarmányfehérje esetében viszont csak annak glutaminsav- és lizintartalmát lehet csak a nyersfehérje-tartalom alapján becsülni. A fehérje aminosav-összetételét vizsgálva a nyersfehérje-tartalom függvényében, megállapították, hogy növekvő nyersfehérjetartalommal a nem esszenciális aminosavak mennyisége nő, az esszenciális aminosavak mennyisége viszont csökken, melynek következtében a fehérje biológia értéke is kisebb lesz.
Nyelv:
magyar
Típus:
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Formátum:
application/pdf
Azonosító:
Forrás:
Acta Agraria Kaposváriensis; Évf. 12 szám 3 (2008): Acta Agraria Kaposváriensis; 73-82
1418-1789
Kapcsolat: