Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
A hungarikum, mint endogén erőforrás szerepe a helyi fejlesztésben, a Gönci barackpálinka példáján keresztül |
Tartalom: | http://publikaciotar.uni-bge.hu/1612/ |
---|---|
Archívum: | BGE Publikációtár |
Gyűjtemény: |
Állapot = Megjelent
Típus = Cikk Tárgyszó = Local economic development Tárgyszó = Endogén erőforrás Tárgyszó = Rural development Tárgyszó = Helyi gazdaságfejlesztés Tárgyszó = Endogenous resources Tárgyszó = Agriculture Tárgyszó = Mezőgazdaság, vidékfejlesztés |
Cím: |
A hungarikum, mint endogén erőforrás szerepe a helyi
fejlesztésben, a Gönci barackpálinka példáján keresztül
|
Létrehozó: |
Ritter Krisztián
|
Kiadó: |
Budapesti Gazdasági Egyetem, Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Közgazdasági és Üzleti Tudományok Tanszék
|
Dátum: |
2019
|
Tartalmi leírás: |
Miközben az elmúlt évtizedekben a helyi erőforrások szerepe a terület- és vidékfejlesztésben határozottan
előtérbe került, a számos településen, térségben korábban főszerepet játszó agrárium gazdasági/társadalmi
súlya jelentősen csökkent. A Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézete
(RGVI) évente szervez vidéki térségekre irányuló kutatásokat, melyek során többek közt az agrárium és
az élelmiszertermékek helyi fejlesztési stratégiában betölthető szerepét vizsgáljuk. Hipotézisünk, hogy az
endogén forrásokra épülő gazdaságfejlesztés számos hazai kistérség esetében kitörési pontot jelenthet a hosszú
távú fejlesztések terén. Ennek vizsgálata az itt ismertetésre kerülő kutatás kapcsán a Magyar Értéktárban
nyilvántartott eredetvédett gönci barackpálinka területi hatásaira fókuszálva történt. A gyűjtött szekunder
adatok mellé 2014 tavaszán mélyinterjúk készültek a vizsgált hungarikum előállításában, gondozásában
résztvevő személyekkel, turisztikai szolgáltatókkal és a helyi vidékfejlesztés fontosabb szereplőivel. A
kutatási eredmények igazolták, hogy a hungarikumok előállítása számos közvetlen és közvetett haszonnal
jár a vizsgált térségek társadalmának és gazdaságának egészére. Hozzájárul többek között a helyben történő
munkahelyteremtéshez és megőrzéshez, a helyi vendéglátás és turizmus serkentéséhez, az alapanyag előállítók
és a szeszfőzdék bevételeinek, és így a helyi adóbevételek növekedéséhez. Emellett a kiváló minőségű termékek
diverzifikációs lehetőséget nyújtanak a helyi gazdálkodók számára, továbbá a hungarikum védjegy
hozzájárul a vizsgált térségek ismertségének növeléséhez is. A vizsgálat azonban arra is rávilágított, hogy
nagyobb figyelmet kellene helyezni országosan és helyi szinten is az endogén forrásokra alapozott kézműves
termékek értékteremtésére, helyi gazdaságfejlesztési lehetőségeikre.
|
Nyelv: |
magyar
|
Típus: |
Cikk
NonPeerReviewed
|
Formátum: |
text
|
Azonosító: |
Ritter Krisztián (2019) A hungarikum, mint endogén erőforrás szerepe a helyi fejlesztésben, a Gönci barackpálinka példáján keresztül. Multidiszciplináris kihívások, sokszínű válaszok, 2019 (1). pp. 45-60. ISSN 2630-886X
31028778
|
Kapcsolat: |
31028778
|