Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
A rövid élelmiszerláncok nyújtotta lehetőségek a koncentrálódó élelmiszerkereskedelemben |
| Tartalom: | http://publikaciotar.uni-bge.hu/1173/ |
|---|---|
| Archívum: | BGE Publikációtár |
| Gyűjtemény: |
Állapot = Megjelent
Tárgyszó = Értékesítés Típus = Könyv része Tárgyszó = Rövid ellátási lánc Tárgyszó = Termelő Tárgyszó = Rövid élelmiszerlánc Tárgyszó = Fogyasztó |
| Cím: |
A rövid élelmiszerláncok nyújtotta lehetőségek a koncentrálódó élelmiszerkereskedelemben
|
| Létrehozó: |
Kiss Konrád
|
| Kiadó: |
Budapesti Gazdasági Egyetem, Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Közgazdasági Intézeti Tanszéki Osztály
|
| Dátum: |
2017
|
| Tartalmi leírás: |
Az elmúlt évtizedekben mind Magyarországon, mind a világban erős koncentrációs folyamat zajlott le az
élelmiszer-kereskedelemben. A gazdálkodók többsége sokszor nem képes élni a méretgazdaságosságra
jellemző előnyökkel. Emiatt nem, vagy csak körülményesen tudnak beszállítói kapcsolatot létesíteni a nagy
termékmennyiséget forgalmazó üzletláncokkal. A rövid ellátási láncok jelenthetnek kitörési pontot a termék-előállítók számára.
A rövid élelmiszerláncok (RÉL) és rövid ellátási láncok vizsgálata azért aktuális, mert az Európai Unió
2014 – 2020 közötti költségvetési ciklusában felértékelődött a rövid ellátási láncok szerepe az élelmezésben, és politikai támogatottságot élveznek. A Közös Agrárpolitika aktuális célkitűzése a mezőgazdasági
termelők helyzetének javítása az élelmiszer-ellátási láncban. Magyarország a jelenlegi gazdasági ciklusban
a Vidékfejlesztési Program keretén belül tematikus alprogramot hozott létre a rövid ellátási láncok támogatására. Ezen felértékelődés hozzájárult a téma tudományos igényű vizsgálatához. A rövid ellátási láncok megjelennek mind rurális, mind urbánus területeken, ezért támogatásuk gazdasági előnyökhöz vezethet mind a vidékfejlesztésben, mint a városok fejlesztésében. A logisztikai folyamat csökkenése révén találkoznak a „glokalizáció” és a „nem-növekedés” új paradigmákkal.
Korábbi tanulmányaim tapasztalatait ötvözve a témát vizsgáló szakirodalommal, kijelenthető, hogy a
rövid ellátási láncok hatékonyságának megítélése függ a benne részt vevő árusítók méretétől, beállítottságától és anyagi helyzetétől. Magyarországon a jelenleg a legelterjedtebb RÉL-értékesítési forma a helyi piaci
árusítás. Az innovatívabb értékesítési formák, mint az interneten keresztül történő árusítás, vagy a közösség által támogatott értékesítés nincs széles körben elterjedve. A rövid láncok sikeressége függ továbbá az
adott RÉL-preferáló vásárlók jelenlététől is. A szakirodalmak szerint kétséges, hogy a RÉL-ek jelenléte
és támogatása indukálja-e egy terület gazdasági fejlődését inkább, vagy a jól működő RÉL-hálózatok egy
eredendően fejlett régiónak a sajátosságaként alakulnak ki.
|
| Nyelv: |
magyar
|
| Típus: |
Könyv része
NonPeerReviewed
|
| Formátum: |
text
|
| Azonosító: |
Kiss Konrád (2017) A rövid élelmiszerláncok nyújtotta lehetőségek a koncentrálódó élelmiszerkereskedelemben. In: Multidiszciplináris kihívások, sokszínű válaszok. Budapesti Gazdasági Egyetem, Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Közgazdasági Intézeti Tanszéki Osztály, Budapest, pp. 59-73. ISBN 9786155607288
3268097
|
| Kapcsolat: |
3268097
|