Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
![]() |
SPME-GC technika alkalmazása élelmiszer-technológiai kutatásokban |
Tartalom: | http://unipub.lib.uni-corvinus.hu/1931/ |
---|---|
Archívum: | Corvinus Kutatások |
Gyűjtemény: |
Status = Published
Subject = Food and biotechnology Type = Article |
Cím: |
SPME-GC technika alkalmazása élelmiszer-technológiai kutatásokban
|
Létrehozó: |
Dalmadi, István
Fail, József
Hitka, Géza
Balla, Csaba
|
Dátum: |
2011
|
Téma: |
Food and biotechnology
|
Tartalmi leírás: |
Az illékony komponensek vizsgálata számos tudományterületen fontos feladat. Ez különösen igaz az élelmiszertudomány esetében, ahol sok esetben ezeknek a vegyületeknek nemcsak mint kémiai markerekként van jelentősége, hanem részt vesznek az illat, mint érzékszervi tulajdonság kialakításában is. Az illékony vegyületek gázkromatográfiás vizsgálata hosszú múltra tekint vissza, ugyanakkor a rutinszerűen használható, oldószermentes, bonyolult mintaelőkészítést nem igénylő gázkromatográfiás technika csak az utóbbi néhány évtizedben vált elérhetővé. Az SPME (szilárd fázisú mikroextrakció) technikát az 1980-a évek végén mutatták be, mára azonban a gázkromatográfiás gyakorlatban alkalmazott, alternatív mintaelőkészítési móddá vált. A technika kellően érzékeny, jó reprodukálhatóságot biztosító, költséghatékony és egy lépésben valósítja meg az extrakciót, a koncentrálást és mintainjektálást. Az SPME technika sikeres alkalmazására mind több példa mutatkozik. Közleményünkben a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar Hűtő- és Állatitermék Technológiai Tanszékén végzett olyan kutatások eredményeiből mutatunk be néhány példát, ahol az élelmiszer-előállítási, -feldolgozási technológiák fejlesztésében az élelmiszerek illékony komponensei vizsgálatának nagy jelentősége van.
|
Típus: |
Article
PeerReviewed
|
Formátum: |
application/pdf
|
Azonosító: |
Dalmadi, István and Fail, József and Hitka, Géza and Balla, Csaba (2011) SPME-GC technika alkalmazása élelmiszer-technológiai kutatásokban. Élelmiszervizsgálati Közlemények, 57 (2). pp. 99-110. ISSN 0422-9576
|
Kapcsolat: |