Ugrás a tartalomhoz

Fehérje komplettált gabonatartalmú szeletek kifejlesztése és piaci helyzete

  • Metaadatok
Tartalom: https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/jelenkori_tars-gazd_folyamatok/article/view/34802
Archívum: Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok
Gyűjtemény: Agrár- és élelmiszergazdaság
Cím:
Development and Market Situation of Protein Complete Cereal Bars
Fehérje komplettált gabonatartalmú szeletek kifejlesztése és piaci helyzete
Létrehozó:
Szabad, Alex
Trenyik, Eszter
Szabó, P. Balázs
Kiadó:
Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar
Dátum:
2021-07-12
Téma:
fehérje
étrend-kiegészítő
sporttáplálkozás
termékfejlesztés
Tartalmi leírás:
A sportolók körében a fehérjeporok preferált étrend-kiegészítő terméknek számítanak. Hazánkban számos fehérjekészítmény közül választhatnak a fizikai aktivitást végzők, eltérő minőségben és árban egyaránt. A kutatás során igyekeztünk felmérni sportolók körében a fehérjeporok fogyasztási szokásait, illetve a kapott eredmények alapján a fehérjebevitel formái közül a müzliszeletek jelentőségét is tanulmányoztuk. A kérdőíves felmérésben a 196 válaszadótól kapott információk alapján három különböző növényi (rizs, borsó, szója) és állati (tejsavó, marhahús, tojás) izolátumok mellett döntöttünk, melyekkel müzliszeleteket komplettáltunk. Továbbá alapanyag költséget is meghatároztunk egyszerű osztókalkulációs módszerrel, mely során átlagos piaci nettó árakkal számoltunk, így a fehérjedúsítással átlagosan 103 Ft-ra becsülhető 1 adag (35 g) müzliszelet közvetlen anyagköltsége. Fontos kérdés a termék piaci helyzete, ezért a boltban kapható, hasonló felépítésű termékekkel is összehasonlítottuk a készterméket, hogy megállapíthassuk a tápértékbeli különbségeket is. Meghatározó azonban az egyes allergének jelenléte a termékben, ezért a fogyasztókhoz alkalmazkodva szükségszerű a folyamatos fejlesztés.
Nyelv:
magyar
Típus:
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Formátum:
application/pdf
Azonosító:
10.14232/jtgf.2021.1-2.43-55
Forrás:
Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok; Évf. 16 szám 1-2 (2021); 43-55
2676-9867
1788-7593
Kapcsolat: