Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
![]() |
Fehérje komplettált gabonatartalmú szeletek kifejlesztése és piaci helyzete |
Tartalom: | https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/jelenkori_tars-gazd_folyamatok/article/view/34802 |
---|---|
Archívum: | Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok |
Gyűjtemény: | Agrár- és élelmiszergazdaság |
Cím: |
Development and Market Situation of Protein Complete Cereal Bars
Fehérje komplettált gabonatartalmú szeletek kifejlesztése és piaci helyzete
|
Létrehozó: |
Szabad, Alex
Trenyik, Eszter
Szabó, P. Balázs
|
Kiadó: |
Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar
|
Dátum: |
2021-07-12
|
Téma: |
fehérje
étrend-kiegészítő
sporttáplálkozás
termékfejlesztés
|
Tartalmi leírás: |
A sportolók körében a fehérjeporok preferált étrend-kiegészítő terméknek számítanak. Hazánkban számos fehérjekészítmény közül választhatnak a fizikai aktivitást végzők, eltérő minőségben és árban egyaránt. A kutatás során igyekeztünk felmérni sportolók körében a fehérjeporok fogyasztási szokásait, illetve a kapott eredmények alapján a fehérjebevitel formái közül a müzliszeletek jelentőségét is tanulmányoztuk. A kérdőíves felmérésben a 196 válaszadótól kapott információk alapján három különböző növényi (rizs, borsó, szója) és állati (tejsavó, marhahús, tojás) izolátumok mellett döntöttünk, melyekkel müzliszeleteket komplettáltunk. Továbbá alapanyag költséget is meghatároztunk egyszerű osztókalkulációs módszerrel, mely során átlagos piaci nettó árakkal számoltunk, így a fehérjedúsítással átlagosan 103 Ft-ra becsülhető 1 adag (35 g) müzliszelet közvetlen anyagköltsége. Fontos kérdés a termék piaci helyzete, ezért a boltban kapható, hasonló felépítésű termékekkel is összehasonlítottuk a készterméket, hogy megállapíthassuk a tápértékbeli különbségeket is. Meghatározó azonban az egyes allergének jelenléte a termékben, ezért a fogyasztókhoz alkalmazkodva szükségszerű a folyamatos fejlesztés.
|
Nyelv: |
magyar
|
Típus: |
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
|
Formátum: |
application/pdf
|
Azonosító: |
10.14232/jtgf.2021.1-2.43-55
|
Forrás: |
Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok; Évf. 16 szám 1-2 (2021); 43-55
2676-9867
1788-7593
|
Kapcsolat: |