Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
![]() |
A magyar élelmiszer-gazdaság „válságteljesítménye” = The “Crisis Performance” of the Hungarian Food Economy |
Tartalom: | http://unipub.lib.uni-corvinus.hu/6608/ |
---|---|
Archívum: | Corvinus Kutatások |
Gyűjtemény: |
Status = Published
Subject = Food economy Type = Article |
Cím: |
A magyar élelmiszer-gazdaság „válságteljesítménye” = The “Crisis Performance” of the Hungarian Food Economy
|
Létrehozó: |
Mizik, Tamás
|
Dátum: |
2021
|
Téma: |
Food economy
|
Tartalmi leírás: |
a válságok a gazdaság egészét érintik, azonban a hatásuk mértéke eltérő az egyes
ágazatokban. a legutóbbi két, Magyarország szempontjából érdemi hatással bíró válság (a globális pénzügyi válság 2008-ban és az Oroszország elleni embargó 2014-ben)
kapcsán látható volt, hogy a nemzetközi agrárkereskedelem értékben és mennyiségben is csökkent, valamint a mezőgazdasági termékek ára jellemzően nőtt, különösen 2007-ről 2008-ra. Magyarországnak már 2004 előtt is külkereskedelmi többlete
volt az agrártermékekből, ami az eU-csatlakozást követően jelentősen bővült. a cikk
célja annak vizsgálata, hogy az élelmiszer-gazdaság teljesítményére hogyan hatottak az elmúlt időszak válságai. az eredmények azt mutatják, hogy ez sok tényezőtől
függ, például az előállított termékek típusától (nyersanyag vagy feldolgozott termék,
romlandó vagy nem romlandó áru stb.), illetve a kereskedelmi integráció szintjétől. ennek érdekében a cikk áttekintést nyújt a magyar mezőgazdaság és az élelmiszer-gazdasági külkereskedelem teljesítményéről. Mivel Magyarország erősen integrálódott az eU közös piacába, így elsősorban a többi tagállammal kereskedik, a
legfontosabb külkereskedelmi partnere Németország. ezt termékszinten vizsgálva
megállapítható, hogy a nyersanyagok aránya magasabb az exportoldalon (gabonafélék és olajos magvak) az importoldalhoz képest (például hús és húsfélék vagy a különféle cukrászati készítmények). az eredmények alapján a Covid–19-járvány hatása
más volt, mint a két korábbi válságé. a szállítási nehézségek ellenére a magyar kivitel
bővült, ami növekvő kereskedelmi többletet eredményezett. Másrészt a nemzetközi
élelmiszerárak is stabilak maradtak. Mindez összességében előnyös volt Magyarország számára, mivel a belföldi keresletet jelentősen meghaladó termelés magas élelmezésbiztonságot eredményezett, ráadásul nőtt a kereskedelmi többlet nagysága is.
|
Nyelv: |
magyar
magyar
|
Típus: |
Article
PeerReviewed
|
Formátum: |
application/pdf
|
Azonosító: |
Mizik, Tamás ORCID: https://orcid.org/0000-0003-4328-0631 <https://orcid.org/0000-0003-4328-0631> (2021) A magyar élelmiszer-gazdaság „válságteljesítménye” = The “Crisis Performance” of the Hungarian Food Economy. Gazdálkodás, 65 (3). pp. 209-223. DOI https://doi.org/10.22004/ag.econ.312083
|
Kapcsolat: |