Ugrás a tartalomhoz

PerioChip® klórhexidin-glükonát felszabadulásának vizsgálata különböző pH-k esetén

  • Metaadatok
Tartalom: https://ojs3.mtak.hu/index.php/fogorv-szemle/article/view/4807
Archívum: Fogorvosi Szemle
Gyűjtemény: Szakcikk (research article)
Cím:
The Chlorhexidine gluconate release profile from PerioChip® in various pH solutions: an in vitro study
PerioChip® klórhexidin-glükonát felszabadulásának vizsgálata különböző pH-k esetén
Létrehozó:
Bakó, József
Varga, István
Bágyi, Kinga
Lampé, István
Hegedűs, Viktória
Blum, Igor R.
Hegedűs, Csaba
Kiadó:
Magyar Fogorvosok Egyesülete
Dátum:
2019-06-16
Téma:
Klórhexidin-glükonát
PerioChip®
pH-függő kioldódás
hidrogél
Tartalmi leírás:
A parodontális kezelések során a mechanikus terápia kiegészítésére alkalmazhatók olyan kémiai anyagok, melyekkela szájban fellelhető patogén baktériumok szaporodása visszaszorítható, a gyógyulási folyamat elősegíthető. Ennek egyikeszköze lehet a PerioChip® is, mint egy klórhexidin-glükonát (CHX) leadására képes rendszer. Jelen munkánk céljaezen rendszer hatóanyag-leadó tulajdonságának vizsgálata különböző pH-jú puffer oldatok alkalmazása során. Munkánkat4–12 pH tartományban végeztük el univerzális Britton-Robinson puffert, illetve 7,4-es pH-jú PBS puffer oldatotalkalmazva kioldódási közegként. A kioldódást 1 hét időintervallumon követtük figyelemmel, és a kioldódott CHX men�-nyiségét HPLC módszer segítségével határoztuk meg. A savas pH kedvező hatással volt a kioldódásra, gyors ütembenszabadult fel a hatóanyag 86,9%-a, de még pH 6 esetében is közel 80%-os volt a hatóanyag-leadás. Mindezek bázikuspH-n jelentősen kisebb értékeket mutattak, pH 8 esetében közel 40%, míg pH 10, és pH 12-nél már csak 30%-os nagyságrendbeestek. Eredményeink szerint a pH-változásnak jelentős hatása van a kioldódott CHX mennyiségére, és a kioldódásdinamikájára is.
Nyelv:
magyar
Típus:
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Szakcikk
Formátum:
application/pdf
Azonosító:
10.33891/FSZ.112.2.34-40
Forrás:
Fogorvosi Szemle; Évf. 112 szám 2. (2019); 34-40
2498-8170
Kapcsolat:
Létrehozó:
Copyright (c) 2021 Szerzők