Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
![]() |
PerioChip® klórhexidin-glükonát felszabadulásának vizsgálata különböző pH-k esetén |
Tartalom: | https://ojs3.mtak.hu/index.php/fogorv-szemle/article/view/4807 |
---|---|
Archívum: | Fogorvosi Szemle |
Gyűjtemény: | Szakcikk (research article) |
Cím: |
The Chlorhexidine gluconate release profile from PerioChip® in various pH solutions: an in vitro study
PerioChip® klórhexidin-glükonát felszabadulásának vizsgálata különböző pH-k esetén
|
Létrehozó: |
Bakó, József
Varga, István
Bágyi, Kinga
Lampé, István
Hegedűs, Viktória
Blum, Igor R.
Hegedűs, Csaba
|
Kiadó: |
Magyar Fogorvosok Egyesülete
|
Dátum: |
2019-06-16
|
Téma: |
Klórhexidin-glükonát
PerioChip®
pH-függő kioldódás
hidrogél
|
Tartalmi leírás: |
A parodontális kezelések során a mechanikus terápia kiegészítésére alkalmazhatók olyan kémiai anyagok, melyekkela szájban fellelhető patogén baktériumok szaporodása visszaszorítható, a gyógyulási folyamat elősegíthető. Ennek egyikeszköze lehet a PerioChip® is, mint egy klórhexidin-glükonát (CHX) leadására képes rendszer. Jelen munkánk céljaezen rendszer hatóanyag-leadó tulajdonságának vizsgálata különböző pH-jú puffer oldatok alkalmazása során. Munkánkat4–12 pH tartományban végeztük el univerzális Britton-Robinson puffert, illetve 7,4-es pH-jú PBS puffer oldatotalkalmazva kioldódási közegként. A kioldódást 1 hét időintervallumon követtük figyelemmel, és a kioldódott CHX men�-nyiségét HPLC módszer segítségével határoztuk meg. A savas pH kedvező hatással volt a kioldódásra, gyors ütembenszabadult fel a hatóanyag 86,9%-a, de még pH 6 esetében is közel 80%-os volt a hatóanyag-leadás. Mindezek bázikuspH-n jelentősen kisebb értékeket mutattak, pH 8 esetében közel 40%, míg pH 10, és pH 12-nél már csak 30%-os nagyságrendbeestek. Eredményeink szerint a pH-változásnak jelentős hatása van a kioldódott CHX mennyiségére, és a kioldódásdinamikájára is.
|
Nyelv: |
magyar
|
Típus: |
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Szakcikk
|
Formátum: |
application/pdf
|
Azonosító: |
10.33891/FSZ.112.2.34-40
|
Forrás: |
Fogorvosi Szemle; Évf. 112 szám 2. (2019); 34-40
2498-8170
|
Kapcsolat: | |
Létrehozó: |
Copyright (c) 2021 Szerzők
|