Ugrás a tartalomhoz

A tej dielektromos jellemzőinek vizsgálata

  • Metaadatok
Tartalom: http://hdl.handle.net/10598/14306
Archívum: EDA
Gyűjtemény: 2. AZ EME KIADVÁNYAI - PUBLICAȚII PROPRII (SMA) - OWN PUBLICATIONS (TMS) - EIGENE VERÖFFENTLICHUNGEN (SMV)
Műszaki Tudományos Füzetek - FMTÜ
Sorozatok - Serii - Series - Bücherreihen
2003 - FMTÜ VIII. sz.
Cím:
A tej dielektromos jellemzőinek vizsgálata
Létrehozó:
Váczy, Gábor
Közreműködő:
Bitay, Enikő
Kiadó:
Erdélyi Múzeum-Egyesület
Dátum:
2011-05-12T13:15:39Z
2011-05-12T13:15:39Z
2003
Tartalmi leírás:
Abstract Our research have been conducted on microwave pasteurization as an option, being complemented, knowing the physical characteristics of milk is with vitai importance. The milk fat content has got major influence on dielectric properties. According to that we are observing the dielectric constant so called permittivity of the commercially used milk having 2.8, 1.5 and 0.1 fat content. For our measurements we implemented a cavity measuring circle, providing us reliable and correct measurement results in the special case of low loss factor matters liké milk is. The e'-value in demand has been determined using the geometrical parameters of the sample holder and the determined resonance frequency. Thus from the results we are able to draw a clear conclusion for the dielectric constant variation in function of the milk fat content. Összefoglaló Mikrohullámú pasztőrözés lehetőségét vizsgáljuk, amihez elengedhetetlen a tej fizikai jellemzőinek ismerete. Nagymértékben befolyásolja a dielektromos tulajdonságokat a tej zsírtartalma. Ezért ennek függvényében vizsgáltuk a kereskedelmi forgalomban kapható; 2.8, 1.5 és 0.1 % zsírtartalmú tejek dielektromos állandóját vagy permittivitását (s'). Méréseinkhez egy üregrezonátoros mérőkört hoztunk létre, ami kis veszteségtényezőjű anyagok -ilyen a tej is - esetén biztosít pontos mérési eredményt. A keresett s' értéke a mintatartó geometria méreteinek, illetve a meghatározott rezonanciafrekvencia felhasználásával került meghatározásra. Eredményekből jól látható a valósdielektromos állandó változása a zsírtartalom függvényében.
189 - 192
Nyelv:
magyar
angol
Típus:
Article
Formátum:
Adobe PDF
application/pdf
Azonosító:
973-88231-20-5
Forrás:
Erdélyi Múzeum-Egyesület
Kapcsolat:
Fiatal Műszaki Tudományos Ülésszaka 8
Létrehozó:
© Erdélyi Múzeum-Egyesület