Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
|
|
Az agrárium versenyképessége az Európai Unióban: fókuszban a tejipar |
| Tartalom: | http://unipub.lib.uni-corvinus.hu/5904/ |
|---|---|
| Archívum: | Corvinus Kutatások |
| Gyűjtemény: |
Status = Published
Subject = Agriculture Subject = Food economy Type = Article |
| Cím: |
Az agrárium versenyképessége az Európai Unióban: fókuszban a tejipar
|
| Létrehozó: |
Nagy, Judit
Jámbor, Zsófia
|
| Dátum: |
2019
|
| Téma: |
Food economy
Agriculture
|
| Tartalmi leírás: |
Az Európai Unió agrártermelési értékének 15%-át a tejtermelő és -feldolgozó ipar állítja
elő. A globálisan termelt tejmennyiség negyedét is e régióban dolgozzák fel, és az európai tejfogyasztás a világ átlagának háromszorosa, 2017-ben az összes tejtermelés
az EU28-ra 170,1 millió tonna volt, ennek döntő többsége tehéntejtermelés, 164,8 millió tonna. A friss tejtermékek vonatkozásában a fogyasztói tejfogyasztás az EU tagállamaira összesen 30,7 millió tonna tej volt, az egyéb friss tejtermékeké 15,6 millió tonnát
tett ki. (Eurostat, 2017) A cikk középpontjában az Európai Unió és Magyarország tejtermékexportjának Balassa megnyilvánuló komparatív előny (Revealed Comparative
Advantage, RCA) indexével történő vizsgálata áll. Célunk feltárni a régió versenyképességének alapjait, illetve Magyarország szerepét és lehetőségeit.
Az elemzés alapját az uniós tejtermékexport adatai szolgáltatják, a 2000–2017
közötti időszakra vonatkozóan. Az elemzés legfőbb eredménye, hogy az exportteljesítmény alapján legversenyképesebb országok (Dánia, Franciaország, Írország
és Belgium) sorrendje nem teljesen vág egybe sem a legnagyobb tejtermelő országok
(Németország, Franciaország, Egyesült Királyság, Hollandia), sem a legnagyobb tejtermékexportőrök sorrendjével (Németország, Hollandia, Franciaország és Belgium).
Ennek oka, hogy a legnagyobb vevői értéket a magas feldolgozottságú termékek termelésével lehet elérni, és a legversenyképesebb országok egy vagy néhány ilyen
termék termelésére szakosodtak.
|
| Nyelv: |
magyar
magyar
|
| Típus: |
Article
PeerReviewed
|
| Formátum: |
application/pdf
|
| Azonosító: |
Nagy, Judit and Jámbor, Zsófia (2019) Az agrárium versenyképessége az Európai Unióban: fókuszban a tejipar. Európai Tükör: Az Integrációs Stratégiai Munkacsoport Kéthavonta Megjelenő Folyóirata, 22 (4). pp. 25-43. DOI https://doi.org/10.32559/et.2019.4.2
|
| Kapcsolat: |