Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
![]() |
The Effect of Different Agrotechnical Factors on Wheat Flour's Breadmaking Quality
|
Tartalom: | https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/jelenkori_tars-gazd_folyamatok/article/view/33160 |
---|---|
Archívum: | Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok |
Gyűjtemény: | Agrártudomány, élelmiszertudomány |
Cím: |
The Effect of Different Agrotechnical Factors on Wheat Flour's Breadmaking Quality
Az eltérő agrotechnikai faktorok hatása a búzaliszt próbacipós és egyéb minőségi paramétereire
|
Létrehozó: |
Magyar, Zoltán
Pepó, Péter
Bakos, Tiborné
Gyimes, Ernő
|
Kiadó: |
Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar
|
Dátum: |
2019-06-15
|
Téma: |
wheat
baking-test
fertilizer
forecrop
cultivar-effect
búza
próbacipó
műtrágya
elővetemény
fajtahatás
|
Tartalmi leírás: |
During the experiments, we studied the effect of different forecrops (sweet corn, sunflower) and artificial fertilizers (control, N90PK, N150PK) on three Hungarian winter wheat genotypes. The values of baking-tests varied between 705-940 cm3. Fertilizing significantly increased the loaf volume compared to control samples. Loaf’s form ratio (LFR), valorigraphic quality number (VQN), crude protein (CP) and wet gluten content (WG) were significantly increased by both fertilizer dosages. Sweet corn as a forecrop significantly increased the LFR, VQN, CP and WG values compared to sunflower. Cultivar x fertilizing interaction had a significant effect on VQN and LFR. Studying the results of Pearson’s correlation analysis that can be stated, fertilizing was in strong positive correlation with CP, WG, VQN and medium positive with LFR (0,581**). Loaf volume and loaf’s form ratio were in medium positive correlation with VQN (0,547**), WG (0,609**) and CP (0,663**). Our results proved that, the parameters of baking-tests are significantly affected by cultivars, forecrops and fertilizing.
Kísérleteink során az eltérő elővetemények (csemegekukorica, napraforgó) és a különböző műtrágya szintek (kontroll, N90PK, N150PK) hatását vizsgáltuk három magyar őszi búza genotípusnál. A próbacipós térfogat 705-940 cm3 értékek között változtak. A műtrágyázás szignifikánsan növelte a cipó térfogatot a kontroll mintákhoz képest. Az alaki hányados, VÉ, fehérjetartalom és nedves sikér % mindkét műtrágya dózis esetén szignifikánsan növekedett. A csemegekukorica előveteményes minták valorigráfos értékszáma, nedves sikérje, fehérjetartalma és cipó alaki hányadosa szignifikánsan magasabb volt a napraforgó utániakhoz képest. A fajtahatás x műtrágyázás interakciója statisztikailag bizonyítható mértékben befolyásolta az alaki hányadost és a VÉ-t. A Pearson-féle korrelációs analízis során a műtrágya adag szoros összefüggésben volt a fehérjetartalommal, nedves sikér %-kal, VÉ-vel és közepes korrelációban a cipó alaki hányadossal (0,581**). A cipó térfogat és az alaki hányados közepes összefüggésben volt a VÉ-vel (0,547**), nedves sikér %-kal (0,609**) és fehérjetartalommal (0,663**). Összegezve eredményeinket, a búza próbacipós paramétereit jelentősen befolyásolják a termesztett búzafajták genetikai tulajdonságai, az elővetemény és a műtrágyázási gyakorlat.
|
Nyelv: |
magyar
|
Típus: |
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
|
Formátum: |
application/pdf
|
Azonosító: |
10.14232/jtgf.2019.2.73-78
|
Forrás: |
Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok; Vol 14 No 2 (2019); 73-78
Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok; Vol. 14 Núm. 2 (2019); 73-78
Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok; Vol. 14 No 2 (2019); 73-78
Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok; Évf. 14 szám 2 (2019); 73-78
2676-9867
1788-7593
|
Kapcsolat: |