Ugrás a tartalomhoz

A pálinka előállításával kapcsolatos jogszabályváltozások (2010) - előállítási feltételek, adózási kötelezettségek - hatásainak vizsgálata a gyakorlatban

  • Metaadatok
Tartalom: https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/jelenkori_tars-gazd_folyamatok/article/view/32499
Archívum: Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok
Gyűjtemény: Hungarikumok, táplálkozás, fogyasztói szokások
Cím:
A pálinka előállításával kapcsolatos jogszabályváltozások (2010) - előállítási feltételek, adózási kötelezettségek - hatásainak vizsgálata a gyakorlatban
Létrehozó:
Zsótér, Brigitta
Molnár, Anikó
Kiadó:
Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar
Dátum:
2015-01-01
Tartalmi leírás:
The subject of our research is the examination of effects of changes in law, introduced in 2010, in the field of the distillation of 'pálinka', like further assignment of distillation rights and changes in tax laws concerning products subject to excise duty. We have carried out questionnaire surveys with leased distillers on what they think of the orders and also on how much it affected their distillating habits. The primary research includes 5 interviews made with people who are professionally more competent in this subject. The owners and operators of the leased and commercial distilleries together with the private distillers expressed their opinions and shared their experiences about the last four years with us. The tax obligation of 0 forint introduced to 43 volume percentage has a good effect on the leased distillation. Permition of private distillation has divided the opinion of the leased distillers, and the owners of distilleries underlined the lack of the duty of registration which may have negative consequences.
Kutatásunk témája a pálinka előállítás terén a 2010-ben bevezetett jogszabályváltozások - előállítási jogosultság további engedményezése, jövedéki termékekre vonatkozó adójogszabályok változása - hatásainak vizsgálata a gyakorlatban. Kérdőíves vizsgálatot végeztünk a bérfőzetőkkel, hogyan vélekednek a meghozott rendeletekről, valamint mennyiben befolyásolta ez főzetői szokásukat. A primer kutatáshoz tartozik 5 interjú, amit a témában szakmailag jártasabb személyekkel készítettünk. A bér- és kereskedelmi fözdék üzemeltetői, illetve a magánfözők kifejtették véleményüket, és megosztották velünk az utóbbi 4 év tapasztalatait. A 43 hektoliterfok mértékig bevezetett 0 forintos adófizetési kötelezettség pozitív hatással volt a bérfőzésre. A magánfözés engedélyezése megosztotta a bérfőzetők véleményét, viszont a fözdék üzemeltetői rámutattak a bejelentési kötelezettség hiányára, ami negatív következményeket vonhat maga után. 
Nyelv:
magyar
Típus:
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Formátum:
application/pdf
Azonosító:
10.14232/jtgf.2015.2.35-52
Forrás:
Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok; Vol 10 No 2 (2015); 35-52
Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok; Vol. 10 Núm. 2 (2015); 35-52
Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok; Vol. 10 No 2 (2015); 35-52
Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok; Évf. 10 szám 2 (2015); 35-52
2676-9867
1788-7593
Kapcsolat: