Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
|
|
Az élelmiszer-önrendelkezés koncepciója és magyarországi realitásai |
| Tartalom: | https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/jelenkori_tars-gazd_folyamatok/article/view/32291 |
|---|---|
| Archívum: | Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok |
| Gyűjtemény: | Ökonómia és vidékfejlesztés |
| Cím: |
Az élelmiszer-önrendelkezés koncepciója és magyarországi realitásai
|
| Létrehozó: |
Czagány, László
|
| Kiadó: |
Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar
|
| Dátum: |
2009-01-01
|
| Tartalmi leírás: |
The concept of food sovereignty was conceived as an alternative against the idea of free-trade rooted in the neoliberal convention. According to the declaration of Nyéléni, worded in 2007 on a World forum „Food sovereignty is the right of peoples to healthy and culturally appropriate food produced through ecologically sound and sustainable methods, and their right to define their own food and agriculture systems." This study reviews the key points of this new paradigm and presents the most important examples of its Hungarian reception.
A globalizáció és neoliberális gyökerű nemzetközi szabad kereskedelem káros hatásai ellen fellépő mozgalmak az elmúlt néhány évben egyre hangsúlyosabban kommunikálják az élelmiszer-önrendelkezés paradigmáját. Ehhez képest a szélesebb közérdeklődés alig-alig fogta a szenvedélyes üzeneteket, szakmai körökben pedig inkább az új paradigma korlátait hangsúlyozzák, sokkal kevésbé kutatják a gyakorlati alkalmazás lehetőségeit.
|
| Nyelv: |
magyar
|
| Típus: |
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
|
| Formátum: |
application/pdf
|
| Azonosító: |
10.14232/jtgf.2009.1.23-28
|
| Forrás: |
Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok; Vol 4 No 1 (2009); 23-28
Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok; Vol. 4 Núm. 1 (2009); 23-28
Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok; Vol. 4 No 1 (2009); 23-28
Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok; Évf. 4 szám 1 (2009); 23-28
2676-9867
1788-7593
|
| Kapcsolat: |