Ugrás a tartalomhoz

Az élelmiszer-önrendelkezés koncepciója és magyarországi realitásai

  • Metaadatok
Tartalom: https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/jelenkori_tars-gazd_folyamatok/article/view/32291
Archívum: Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok
Gyűjtemény: Ökonómia és vidékfejlesztés
Cím:
Az élelmiszer-önrendelkezés koncepciója és magyarországi realitásai
Létrehozó:
Czagány, László
Kiadó:
Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar
Dátum:
2009-01-01
Tartalmi leírás:
The concept of food sovereignty was conceived as an alternative against the idea of free-trade rooted in the neoliberal convention. According to the declaration of Nyéléni, worded in 2007 on a World forum „Food sovereignty is the right of peoples to healthy and culturally appropriate food produced through ecologically sound and sustainable methods, and their right to define their own food and agriculture systems." This study reviews the key points of this new paradigm and presents the most important examples of its Hungarian reception.
A globalizáció és neoliberális gyökerű nemzetközi szabad kereskedelem káros hatásai ellen fellépő mozgalmak az elmúlt néhány évben egyre hangsúlyosabban kommunikálják az élelmiszer-önrendelkezés paradigmáját. Ehhez képest a szélesebb közérdeklődés alig-alig fogta a szenvedélyes üzeneteket, szakmai körökben pedig inkább az új paradigma korlátait hangsúlyozzák, sokkal kevésbé kutatják a gyakorlati alkalmazás lehetőségeit.
Nyelv:
magyar
Típus:
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Formátum:
application/pdf
Azonosító:
10.14232/jtgf.2009.1.23-28
Forrás:
Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok; Vol 4 No 1 (2009); 23-28
Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok; Vol. 4 Núm. 1 (2009); 23-28
Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok; Vol. 4 No 1 (2009); 23-28
Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok; Évf. 4 szám 1 (2009); 23-28
2676-9867
1788-7593
Kapcsolat: