Ugrás a tartalomhoz

Az élelmiszer-biztonság online információforrásai. A könyvtárak szerepe és lehetősége a vásárlói tudatosság növelésében

  • Metaadatok
Tartalom: https://edit.elte.hu/xmlui/bitstream/10831/46543/1/infkoz_173-187_Kontos.pdf
Archívum: EDIT
Gyűjtemény: Publikációk
ELTE Folyóiratok, kiadványok
MTMT Tudományos publikációk
ELTE Folyóiratok, kiadványok (BTK)
Tudományos publikációk (BTK)
Információközvetítés és közösségépítés – multifunkciós könyvtári hálózatok
Cím:
Az élelmiszer-biztonság online információforrásai. A könyvtárak szerepe és lehetősége a vásárlói tudatosság növelésében
Létrehozó:
Boda Gáborné Köntös Nelli
Közreműködő:
ELTE Bölcsészettudományi Kar Könyvtár- és Információtudományi Intézet
Kiadó:
Budapest
ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet
Dátum:
2020
Téma:
élelmiszer-biztonság
online információforrás
vásárlói tudatosság
Tartalmi leírás:
Az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézetében 2010 és 2015 között „Környezettudományi és agrártudományi tájékoztatás” címmel oktattam szakirányú kurzust a mesterképzésben (MA) résztvevő, a Kutatásfejlesztési információmenedzser specializációt választó informatikus könyvtáros hallgatóknak. A kurzus keretében számtalan hazai és külföldi agrártudománnyal, élelmiszer-biztonsággal foglalkozó adatbázist tanulmányoztunk hallgatóimmal, melyek nemcsak a tudományos kutatás céljait szolgálják, hanem gyakorlati jelentőséggel bírnak a fogyasztók, a vásárlók számára is. A megismert adatbázisok azóta jelentős átalakuláson mentek keresztül, formailag és tartalmilag egyaránt, így fokozott érdeklődéssel fordultam ismét a téma irányába. Az Eurobarométer-sorozat legfrissebb felmérésének eredményei azt mutatják, hogy vásárláskor a fogyasztók számára a származás, az ár és az íz mellett az egyik legfontosabb tényező az élelmiszer-biztonság. Ennek ismeretében joggal merül fel a kérdés, hogy mit tehet a könyvtár, ha a világhálót e témában elárasztó tartalmak helyett a valódi, magas színvonalú forrásokra szeretné ráirányítani olvasói figyelmét? Melyek azok a hazai szakmai szervezetek, amelyek gondoskodnak róla, hogy az élelmiszer-biztonságról szóló, közérdeklődésre számot tartó információk elérhetők legyenek a világhálón az érdeklődők széles köre számára? A tanulmány ezt a kérdéskört igyekszik körüljárni és betekintést nyújtani azokba a hiteles és folyamatosan aktualizált adattárakba, melyek elősegíthetik a vásárlói tudatosság növelését, és bárki számára térítésmentesen elérhetők.
Nyelv:
magyar
Típus:
info:eu-repo/semantics/bookPart
Formátum:
application/pdf
Azonosító:
elte:Kiszl Péter; Németh Katalin
elte:Információközvetítés és közösségépítés – multifunkciós könyvtári hálózatok
elte:10.21862/infkoz.173
elte:31182548
elte:187
elte:173
Létrehozó:
info:eu-repo/semantics/openAccess