Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
|
|
Az élelmiszer-biztonság online információforrásai. A könyvtárak szerepe és lehetősége a vásárlói tudatosság növelésében |
| Tartalom: | https://edit.elte.hu/xmlui/bitstream/10831/46543/1/infkoz_173-187_Kontos.pdf |
|---|---|
| Archívum: | EDIT |
| Gyűjtemény: |
Publikációk
ELTE Folyóiratok, kiadványok MTMT Tudományos publikációk ELTE Folyóiratok, kiadványok (BTK) Tudományos publikációk (BTK) Információközvetítés és közösségépítés – multifunkciós könyvtári hálózatok |
| Cím: |
Az élelmiszer-biztonság online információforrásai. A könyvtárak szerepe és lehetősége a vásárlói tudatosság növelésében
|
| Létrehozó: |
Boda Gáborné Köntös Nelli
|
| Közreműködő: |
ELTE Bölcsészettudományi Kar Könyvtár- és Információtudományi Intézet
|
| Kiadó: |
Budapest
ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet
|
| Dátum: |
2020
|
| Téma: |
élelmiszer-biztonság
online információforrás
vásárlói tudatosság
|
| Tartalmi leírás: |
Az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézetében 2010 és 2015 között „Környezettudományi
és agrártudományi tájékoztatás” címmel oktattam szakirányú kurzust a mesterképzésben
(MA) résztvevő, a Kutatásfejlesztési információmenedzser specializációt választó
informatikus könyvtáros hallgatóknak. A kurzus keretében számtalan hazai és külföldi agrártudománnyal,
élelmiszer-biztonsággal foglalkozó adatbázist tanulmányoztunk hallgatóimmal,
melyek nemcsak a tudományos kutatás céljait szolgálják, hanem gyakorlati jelentőséggel
bírnak a fogyasztók, a vásárlók számára is. A megismert adatbázisok azóta jelentős átalakuláson
mentek keresztül, formailag és tartalmilag egyaránt, így fokozott érdeklődéssel fordultam
ismét a téma irányába.
Az Eurobarométer-sorozat legfrissebb felmérésének eredményei azt mutatják, hogy vásárláskor
a fogyasztók számára a származás, az ár és az íz mellett az egyik legfontosabb tényező
az élelmiszer-biztonság. Ennek ismeretében joggal merül fel a kérdés, hogy mit tehet
a könyvtár, ha a világhálót e témában elárasztó tartalmak helyett a valódi, magas színvonalú
forrásokra szeretné ráirányítani olvasói figyelmét? Melyek azok a hazai szakmai szervezetek,
amelyek gondoskodnak róla, hogy az élelmiszer-biztonságról szóló, közérdeklődésre számot
tartó információk elérhetők legyenek a világhálón az érdeklődők széles köre számára? A tanulmány
ezt a kérdéskört igyekszik körüljárni és betekintést nyújtani azokba a hiteles és folyamatosan
aktualizált adattárakba, melyek elősegíthetik a vásárlói tudatosság növelését, és bárki
számára térítésmentesen elérhetők.
|
| Nyelv: |
magyar
|
| Típus: |
info:eu-repo/semantics/bookPart
|
| Formátum: |
application/pdf
|
| Azonosító: |
elte:Kiszl Péter; Németh Katalin
elte:Információközvetítés és közösségépítés – multifunkciós könyvtári hálózatok
elte:10.21862/infkoz.173
elte:31182548
elte:187
elte:173
|
| Létrehozó: |
info:eu-repo/semantics/openAccess
|