Ugrás a tartalomhoz

A citrusfélék gomba elleni védelmének élelmiszer-egészségügyi vonatkozásai

  • Metaadatok
Tartalom: http://hdl.handle.net/10832/2320
Archívum: HUVETA
Gyűjtemény: Theses
Theses
Cím:
A citrusfélék gomba elleni védelmének élelmiszer-egészségügyi vonatkozásai
Létrehozó:
Buzás, Anna
Dátum:
2020-02-11T20:36:13Z
2020-02-11T20:36:13Z
2019
Tartalmi leírás:
Fungicidek eltávolíthatósága gyümölcsök héjáról. Napjainkban a növekvő számú népesség a korábbinál sokkal nagyobb mennyiségű élelmiszert igényel, mely jó minőségben már nem állítható elő növényvédő szerek alkalmazása nélkül. A déligyümölcsök, citrusfélék szállíthatóságát és tárolhatóságát gombaölő szerekkel javítják, amelyek gátolják a szállítás során a penészesedést. Nem csak fogyasztói elvárás a szép, hosszan eltartható gyümölcs, de a penészgombák termelte mikotoxinok komoly humánegészségügyi kockázatot is jelentenek. Az erre a célra leggyakrabban használt fungicid szerek az imazalil, a tiabendazol és a prokloráz, melyeket különféle eljárásokkal, merítéssel és spray formában alkalmaznak a gyümölcsök felületén. Minden peszticidnek, így ezeknek is van egészségügyi kockázatuk, ezért a forgalomban levő termékekben a maximálisan megengedhető növényvédőszer-maradék mennyiségét (Maximum Residue Limit, MRL) jogszabályok rögzítik. Az MRL érték viszont csak egy viszonyítási alap; a vegyület valós jelentősége az élelmiszerláncban sok más faktortól is függhet. Kutatásom célja annak felmérése volt, hogy a fogyasztók mennyire járatosak a citrusfélék felületkezelésének kérdéskörében, illetve annak vizsgálata, hogy a fogyasztók körében népszerű tisztítási módok mennyire hatékonyak a valóságban. A fogyasztók tájékozottságát elektronikus kérdőív segítségével vizsgáltam.
Nyelv:
magyar
Típus:
Thesis
Azonosító: