Ugrás a tartalomhoz

Étkezési (őszi) búzák agrofizikai jellemzőinek kapcsolata a szemkeménységgel
Relationship Among Agrophysical Feautures and Kernel Hardness of Winter Wheat Varieties

  • Metaadatok
Tartalom: http://hdl.handle.net/10598/14673
Archívum: EDA
Gyűjtemény: 2. AZ EME KIADVÁNYAI - PUBLICAȚII PROPRII (SMA) - OWN PUBLICATIONS (TMS) - EIGENE VERÖFFENTLICHUNGEN (SMV)
Műszaki Tudományos Füzetek - FMTÜ
Sorozatok - Serii - Series - Bücherreihen
2004 - FMTÜ IX. sz.
Cím:
Étkezési (őszi) búzák agrofizikai jellemzőinek kapcsolata a szemkeménységgel
Relationship Among Agrophysical Feautures and Kernel Hardness of Winter Wheat Varieties
Létrehozó:
Véha, Antal
Gyimes, Ernő
Közreműködő:
Bitay, Enikő
Kiadó:
Erdélyi Múzeum-Egyesület
Dátum:
2011-06-08T07:18:11Z
2011-06-08T07:18:11Z
2004
Tartalmi leírás:
Abstract Knowing the agrophysical parameters of wheat is very important during the wheat processing from the harvest to cleaning of mill. The authors investigated the kernel size, bulk and kernel density, thousand kernel weight, porosity and kernel hardness of winter wheat (Triticum aestivum L.) varieties. The influence of kernel hardness was traceable almost all of parametres. Signifícant difference was found between the kernel length and the kernel hardness class. Using with multivariate equation we can estimate the kernel thickness quite well. Összefoglalás Az aratástól a malmi tisztításig alapvető fontosságú ismerni a búzaszem agrofízikai jellemzőit. A szerzők az étkezési, őszi búzák (Tritucum aestivum) szemméreteit, halmaz- és szemsűrűségét, ezerszem tömegét, porozitását és szemkeménységét vizsgálták. A szemkeménység hatása szinte minden jellemzőnél igazolhatónak mutatkozott. A vastagsági méret becslésére kidolgozott többváltozós egyenlettel jól lehetett becsülni.
77 - 80
Nyelv:
magyar
angol
Típus:
Article
Formátum:
Adobe PDF
application/pdf
Azonosító:
973-8231-33-7
Forrás:
Erdélyi Múzeum-Egyesület
Kapcsolat:
Fiatal Műszaki Tudományos Ülésszaka 9
Létrehozó:
© Erdélyi Múzeum-Egyesület