Ugrás a tartalomhoz

Szintetikus purin és pirimidin bázissal történő takarmánykiegészítés hatásának vizsgálata választott malacok bélflórájának alakulására

  • Metaadatok
Tartalom: https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1091
Archívum: Acta Agraria Kaposváriensis
Gyűjtemény: Cikkek
Open Access DRIVERset
Cím:
Effect of dietary purine and pyrimidine bases on the intestinal microflora in weaned pigs
Szintetikus purin és pirimidin bázissal történő takarmánykiegészítés hatásának vizsgálata választott malacok bélflórájának alakulására
Létrehozó:
Zomborszkyné Kovács, Melinda
Molnár, Mónika
Benda, Tibor
Tóth, Ákos
Kiadó:
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campus Kaposvár Guba S. u. 40. 7400
Dátum:
1997-02-15
Téma:
nucleotide bases
intestinal microflora
weaned piglets
Tartalmi leírás:
Szintetikus purin és pirimidin bázis kiegészítés hatását vizsgáltuk választott malacokban. Az állatok ileumának terminális szakaszába T-kanült építettünk be, melyen keresztül béltartalom mintát vettünk a kísérlet 1., 7., 14. és 21-ik napján. Megvizsgáltuk a chymus pH-értékét, a lactobacillusok, streptococcusok, coliformok és az E. coli számát. A pH- érték 5.9 és 7.0 között változott, sem a kezelés, sem az idő függvényében nem mutatott szignifikáns eltérést. A log10-ben kifejezett csíraszámok a következő értékeket mutatták: 5.7–6.9 a lactobacillusok, 5.5–6.5 a streptococcusok, 6.0–6.9 a coliformok és 5.6–6.5 az E. coli esetében. A tejsavtermelő baktériumok száma a kísérlet előrehaladtával mindkét csoportban emelkedett. A coliformok és az E. coli száma a kezelt csoportban enyhe csökkenő tendenciát mutatott, míg a kontroll állatokban gyakorlatilag nem változott.
Nyelv:
magyar
Típus:
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Formátum:
application/pdf
Azonosító:
Forrás:
Acta Agraria Kaposváriensis; Évf. 1 szám 1 (1997): Acta Agraria Kaposváriensis; 21-27
1418-1789
Kapcsolat:
Létrehozó:
Copyright (c) 1997 Zomborszkyné Kovács Melinda, Molnár Mónika, Benda Tibor, Tóth Ákos