Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
![]() |
Az élelmiszerbiztonság és a turizmus összefüggései az Európai Unióban |
Tartalom: | https://emok.hu/emok2018/konferenciakotet |
---|---|
Archívum: | Corvinus Kutatások |
Gyűjtemény: |
Status = Published
Subject = Marketing Subject = Commerce and tourism Subject = Food safety and quality Type = Book Section |
Cím: |
Az élelmiszerbiztonság és a turizmus összefüggései az Európai Unióban
|
Létrehozó: |
Zsarnóczky, Martin
|
Közreműködő: |
Józsa, László
Korcsmáros, Enikő
Seres Huszárik, Erika
|
Kiadó: |
Selye János Egyetem
|
Dátum: |
2018-08-27
|
Téma: |
Food safety and quality
Commerce and tourism
Marketing
|
Tartalmi leírás: |
A turizmusban fontos szerepet játszik a korszerű élelmiszeripar és kapcsolódó szereplőinek kiegyensúlyozott
helyzete. A turizmus folyamatában a turista helyi élelmiszereket fogyaszt el a rendelkezésére álló
vendéglátóipari egységekben, és szívesen próbál ki gasztronómiai specialistásokat, különlegességet az utazásai
során. A turisták számára kiemelt fontosságot képvisel az élelmiszerek biztonsága, bár ez nem minden esetben a
tudatos fogyasztói magatartásuk részeként. A helyi lakosság és a turisták egyaránt a helyben rendelkezésre álló
élelmiszereket fogyasztanak, de fogyasztói preferenciáik eltérők lehetnek. Az élelmiszerek biztonsági előírásait
nemzetközi szerződések szabályozzák a közel fél évszázados tapasztalatok elemzései alapján. A nemzetközi
szervezetek által megalkotott normának tekinthető élelmiszerbiztonsági szabályozásban az Európai Unió élen jár
szigorú szabályrendszerével, amelyek többnyire irányelveken alapulnak. A biztonságos élelmiszerek
felhasználásával kapcsolatosan nemcsak az „új” élelmiszerek támasztanak kihívást, hanem a klímaváltozás és a
fenntartható élelmiszer fogyasztási stratégia kialakítása is. A klímaváltozással összefüggő folyamatokban eltérő
intenzitással bukkannak fel olyan megoldandó élelmiszerbiztonsági problémák, mint a kémiai, bakteriológiai és
mikrobiológiai szennyezettség kérdésköre. A turizmusban résztvevők nagy száma okán fontos felhívni a
figyelmet az élelmiszerekkel összefüggő romlás, fertőzés és más egyéb negatív tulajdonságok megismertetésére,
hiszen a biztonságos élelmiszerfogyasztás minden desztinációban alapvető turisztikai szükséglet. Új jelenség,
hogy az élelmiszerek el nem fogyasztása kapcsán egyre kellemetlenebb méreteket kezd ölteni a világszerte
növekvő ütemű az élelmiszerpazarlás. A kutatásomban kapcsolatokat keresek a biztonság értelmezése és az
élelmiszerfogyasztás folyamatában, illetve szeretném az élelmiszeripari termelékenység trendjei és a turizmus
folyamatai közötti párhuzamos kapcsolatokat feltárni.
---
In tourism, the balanced situation of food industry stakeholders is of crucial importance. Whilst travelling, as
part of the tourism process, tourists eat local meals in the available catering facilities, and usually they try
gastronomy specialties and delicacies. Not necessarily as part of their conscious consumer behaviour, but food
safety is usually amongst the top priorities for tourists. Although local people and tourists both eat food that is
available locally, their preferences might differ in many ways. Based on almost half a century’s experience, food
safety is now regulated by international standards and regulations. The food safety legislation of the European
Union – mostly based on directives- is among the strictest of international standards. When talking about food
safety, not only the challenges regarding ‘new’ foodstuff should be answered properly, but it is also important to
create and implement strategies that take into account the aspects of climate change and sustainability. As a
consequence of climate change, various food safety issues can occur from time to time like chemical, bacterial
and microbiological pollution. Taking into account the high numbers of participants in tourism, it is of key
importance to raise awareness of the risks of food deterioration, infections, pollution and other negative
processes, because food safety is a basic requirement in all tourism destinations. As a new phenomenon is
tourism, the increasing amount of food waste has become another important issue. My research aims to reveal
the connections between the concept and perceptions of food safety and food consumption habits, and also
focuses on the possible parallel connections between food production trends and tourism processes.
|
Típus: |
Book Section
PeerReviewed
|
Formátum: |
application/pdf
|
Azonosító: |
Zsarnóczky, Martin (2018) Az élelmiszerbiztonság és a turizmus összefüggései az Európai Unióban. In: A hatékony marketing – EMOK 2018 Nemzetközi Tudományos Konferencia konferenciakötete. Selye János Egyetem, Komárom, pp. 744-754. ISBN 978-80-8122-236-8
|
Kapcsolat: |