Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
![]() |
Arginin és glutaminkiegészítés hatásának vizsgálata brojlercsirke modellkísérletben |
Tartalom: | http://hdl.handle.net/10832/1348 |
---|---|
Archívum: | HUVETA |
Gyűjtemény: |
Faculty of Veterinary Science, Szent István University
Theses Department of Animal Breeding, Nutrition and Laboratory Animal Science |
Cím: |
Arginin és glutaminkiegészítés hatásának vizsgálata brojlercsirke modellkísérletben
|
Létrehozó: |
Weisz, Andrea
|
Dátum: |
2015-05-18T15:55:55Z
2015-05-18T15:55:55Z
2014
|
Téma: |
csirke
chicken
tápösszetétel
food composition
modellezés
szimuláció
kísérlet
experiment
glutamin
arginin
|
Tartalmi leírás: |
Dolgozatomban arra kerestem a választ, hogy az NRC ajánlásának megfelelő összetételű brojlertápok argininnel (Arg), glutaminnal (Gln), illetve ezen aminosavak kombinációjával való kiegészítése milyen hatással van az állatok növekedésére és immunrendszerére.
A kísérletben 480 napos kakast (ROSS 308) hat kezelési csoportra osztottunk. A kezelések a következők voltak: (1) Kontroll (alaptáp (AT), a szükségletnek /NRC 1994/ megfelelő), (2) AT+0,5% Arg, (3) AT+1% Arg, (4) AT+0,5% Gln, (5) AT+1%Gln, (6) AT+0,5% Arg+0,5% Gln). Az állatok a kísérleti takarmányokat és az ivóvizet napos koruktól ad libitum fogyasztották, súlyukat és takarmányfogyasztásukat hetente mértük.
A 18. életnapon csoportonként 18 állatot bovin serum albuminnal immunizáltunk. Az immunizálás napján, majd az azt követő 10. és 20. napon a csirkék szárnyvénájából vért vettünk immunológiai vizsgálatra. Az immunizálás napján, majd a kísérlet végén kezelésenként 5-5 állatot felboncoltunk, és mértük a máj, a lép, a Fabricius-bursa, a tímusz, a vékonybél és az üres test súlyát; valamint mintát vettünk a szervekből szövettani vizsgálatra is.
|
Nyelv: |
magyar
|
Típus: |
Thesis
|
Azonosító: |
B-11024
|