Ugrás a tartalomhoz

A bendőfermentáció és a tejzsír-koncentráció összefüggésének vizsgálata a gyakorlatban : (Esettanulmány)
Examination of Relation of Milk Fat Concentration and Rumen Fermentation under Field Condition : (Case study)

  • Metaadatok
Tartalom: http://hdl.handle.net/10832/1150
Archívum: HUVETA
Gyűjtemény: Faculty of Veterinary Science, Szent István University
Theses
Department of Animal Hygiene, Herd-health and Vetetinary Ethology
Cím:
A bendőfermentáció és a tejzsír-koncentráció összefüggésének vizsgálata a gyakorlatban : (Esettanulmány)
Examination of Relation of Milk Fat Concentration and Rumen Fermentation under Field Condition : (Case study)
Létrehozó:
Kovács, Judit
Dátum:
2014-09-17T13:36:52Z
2014-09-17T13:36:52Z
2014
Téma:
szarvasmarhatenyésztés
cattle breeding
takarmányozás
feeding
bendő
rumen
fermentáció
fermentation
bendő-anyagcsere
rumen metabolism
tej
milk
tejtermelés
milk production
tejösszetétel
milk composition
Tartalmi leírás:
A vizsgálat célja volt gyakorlati körülmények között vizsgálni a nagy tejtermelésű tehenek bendőfermentációjának, a bendő illózsírsav-koncentrációnak kapcsolatát illetve az ecetsav: propionsav aránynak, valamint a bendőfolyadék pH-jának a tej zsírtartalmára gyakorolt hatását. Eredményeink bizonyították, hogy az alacsony tejzsírtartalomhoz szignifikánsan társul a bendőfolyadék csökkent pH értéke. Összegzésként elmondható, hogy a bendőbeli mikrobiális folyamatok játsszák a fő szerepet az alacsony tejzsír szindróma kialakulásában. A megfelelő szálas: abrak arány és a megfelelő mennyiségű bendőpuffer biztosításával, a mikrobiák megváltozott takarmányhoz való adaptálódásával, valamint a takarmány rendszeres vizsgálatával az alacsony bendő pH és az ezzel járó tejzsírcsökkenés elkerülhető.
Nyelv:
magyar
Típus:
Thesis
Azonosító:
B-10711