Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
![]() |
A bendőfermentáció és a tejzsír-koncentráció összefüggésének vizsgálata a gyakorlatban : (Esettanulmány)
|
Tartalom: | http://hdl.handle.net/10832/1150 |
---|---|
Archívum: | HUVETA |
Gyűjtemény: |
Faculty of Veterinary Science, Szent István University
Theses Department of Animal Hygiene, Herd-health and Vetetinary Ethology |
Cím: |
A bendőfermentáció és a tejzsír-koncentráció összefüggésének vizsgálata a gyakorlatban : (Esettanulmány)
Examination of Relation of Milk Fat Concentration and Rumen Fermentation under Field Condition : (Case study)
|
Létrehozó: |
Kovács, Judit
|
Dátum: |
2014-09-17T13:36:52Z
2014-09-17T13:36:52Z
2014
|
Téma: |
szarvasmarhatenyésztés
cattle breeding
takarmányozás
feeding
bendő
rumen
fermentáció
fermentation
bendő-anyagcsere
rumen metabolism
tej
milk
tejtermelés
milk production
tejösszetétel
milk composition
|
Tartalmi leírás: |
A vizsgálat célja volt gyakorlati körülmények között vizsgálni a nagy tejtermelésű
tehenek bendőfermentációjának, a bendő illózsírsav-koncentrációnak kapcsolatát illetve az
ecetsav: propionsav aránynak, valamint a bendőfolyadék pH-jának a tej zsírtartalmára
gyakorolt hatását. Eredményeink bizonyították, hogy az alacsony tejzsírtartalomhoz
szignifikánsan társul a bendőfolyadék csökkent pH értéke.
Összegzésként elmondható, hogy a bendőbeli mikrobiális folyamatok játsszák a fő
szerepet az alacsony tejzsír szindróma kialakulásában.
A megfelelő szálas: abrak arány és a megfelelő mennyiségű bendőpuffer biztosításával,
a mikrobiák megváltozott takarmányhoz való adaptálódásával, valamint a takarmány
rendszeres vizsgálatával az alacsony bendő pH és az ezzel járó tejzsírcsökkenés elkerülhető.
|
Nyelv: |
magyar
|
Típus: |
Thesis
|
Azonosító: |
B-10711
|