Kereső
Bejelentkezés
Kapcsolat
A BERUHÁZÁSOK ÉS A FŐBB PÉNZÜGYI MUTATÓK VÁRHATÓ ALAKULÁSA AZ ÉLELMISZERIPARBAN 2014-ben |
Tartalom: | http://repo.aki.gov.hu/96/ |
---|---|
Archívum: | AKI Repository |
Gyűjtemény: |
Status = Published
Subject = Q - Agricultural and Natural Resource Economics – Environmental and Ecological Economics: Q1 - Agriculture: Q14 - Agricultural Finance Subject = Q - Agricultural and Natural Resource Economics – Environmental and Ecological Economics Type = Periodical |
Cím: |
A BERUHÁZÁSOK ÉS
A FŐBB PÉNZÜGYI MUTATÓK
VÁRHATÓ ALAKULÁSA
AZ ÉLELMISZERIPARBAN
2014-ben
|
Létrehozó: |
Csoltai, Veronika
|
Közreműködő: |
Vágó, Szabolcs
|
Kiadó: |
Agrárgazdasági Kutató Intézet
|
Dátum: |
2015
|
Téma: |
Q - Agricultural and Natural Resource Economics – Environmental and Ecological Economics
Q14 - Agricultural Finance
|
Tartalmi leírás: |
Az adatgyűjtés a Stt. felhatalmazása alapján kiadott
Országos Statisztikai Adatgyűjtési Programról (OSAP)
szóló Kormány Rendelet alapján történik, figyelemmel
a 138/2004/EK rendeletre. Az adatszolgáltatás a statisztikáról
szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. § (2) bekezdése
alapján az élelmiszeripar gazdasági ágba sorolt,
19 főnél többet foglalkoztató gazdasági szervezetek számára
kötelező. Az adatok beküldési határideje 2015. január
25. volt. A vállalkozásoknak a kitöltés során a beruházások
és pénzügyi mutatók várható, 2014. évi értékét
kellett megadniuk. Az adatszolgáltatási kötelezettségének
2014. évről 448 db vállalkozás tett eleget. A kiadvány
táblázataiban a három ponttal jelölt mezők a statisztikai
törvény értelmében védett adatokat jelölnek, az
üres mezőkbe pedig vagy nem érkezett adat, vagy szintén
adatvédelmi korlátok miatt nem közölhető az információ.
A kiadvány legfontosabb célja, hogy előzetes, becslésen
alapuló tájékoztatást adjon ágazati szintű beruházási
és pénzügyi adatokról, mivel a tárgyévre vonatkozóan
csak a következő év júliusában-augusztusában van
legkorábban tényadat. Az alábbiakban az adatgyűjtés
eredményeinek pontosabb és reálisabb értelmezése érdekében,
a jelentősebb szakágazatok esetében bemutatjuk
az árbevétel, saját tőke, és a kötelezettségek lefedettségét
az élelmiszeripar ágazaton belül a 2013-as évre
vonatkozóan, a NAV adatbázis alapján.
A teljes élelmiszeripari ágazaton belül a 19 főnél többet
foglalkoztató cégek gazdasági jelentősége kiemelkedő,
mivel ezek a vállalkozások állítják elő az élelmiszeripar
árbevételnek 92 százalékát, fedik le a saját tőke állomány
85 százalékát, a kötelezettség-állománynak pedig
szintén 85 százalékát adják.
A beruházás adatgyűjtés keretein belül gyűjtött 2013.
évi adatok a 19 főnél többet foglalkoztató cégek árbevételének
76 százalékát, saját tőkéjének 79 százalékát, a
kötelezettség-állománynak pedig 76 százalékát fedték
le.
Vannak olyan szakágazatok, ahol a lefedettség ennél
jóval magasabb volt, ezek jellemzően azok a szakágazatok,
ahol kevesebb a szereplő. A gyümölcs- és zöldség-
feldolgozása, a növényi, állati olaj gyártása, a tejfeldolgozás,
a malomipari termékek, a keményítő gyártása,
az édesség gyártása, a takarmány gyártása és az italgyártás
szakágazatokban az adatgyűjtésünk során beérkezett
2013-as tény adatok a NAV adatok 70-80 százalékát
is elérték.
Az adatgyűjtésünk egyik legnagyobb lefedettséggel
bíró szakágazata a tejtermékgyártás, ahol az adatgyűjtésben
résztvevők a teljes szakágazat árbevételének 85
százalékát, a saját tőke-állomány 86 százalékát, a kötelezettség-
állomány 71 százalékát adták 2013-ban. A
tény adatok alapján, adatszolgáltatóink az üdítőital-, ásványvízgyártás
szakágazat árbevételének 72 százalékával,
a kötelezettség-állományának 55 százalékával és a
saját tőke-állományának 71 százalékával rendelkeztek
2013-ban. A takarmánygyártásban is magas volt a lefedettség,
a saját tőke és a kötelezettség-állomány esetében
70 százalék körül alakult, az árbevétel esetében 63
százalékot ért el. Néhány szakágazatnál alacsonyabb lefedettséget
értünk el, ezek jellemzően azok a kisebb méretű
szakágazatok, ahol sok vállalkozás működik. Ilyen
például a kenyér friss pékáru, és a tartósított lisztes áru
gyártása ahol az adatgyűjtésben érintett vállalkozások a
teljes szakágazat árbevételének 40, illetve 36 százalékát,
a saját tőke állományának 44 százalékát, és a kötelezettség-
állományának pedig kb. 30 százalékát fedték le.
Összességében megállapítható, hogy az adatgyűjtés
az élelmiszeripar meghatározó szakágazatai esetében
megfelelő alapot ad az ágazati tendenciák nagyságrendi
becsléséhez.
|
Nyelv: |
magyar
|
Típus: |
Periodical
NonPeerReviewed
|
Formátum: |
application/pdf
|
Azonosító: |
Csoltai, Veronika (2015): A BERUHÁZÁSOK ÉS A FŐBB PÉNZÜGYI MUTATÓK VÁRHATÓ ALAKULÁSA AZ ÉLELMISZERIPARBAN 2014-ben. [Periodical]
|
Kapcsolat: |